2364 бензиностанции пропуснати в проверката

2364 бензиностанции пропуснати в проверката
A A+ A++ A

Българският институт по метрология изпусна 2364 бензиностанции в страната в акцията по препломбиране на измервателните уреди, наредена от премиера Бойко Борисов в сряда с краен срок за приключване в полунощ в събота, търди в. "Труд".

От Министерството на икономиката съобщиха, че са проверени 10 862 уреда на 741 обекта. Официален анализ на Министерството на финансите обаче твърди, че в България има 3105 бензиностанции, без ведомствените.

Според официалното съобщение приключилата проверката е обхванала почти всичките 11 000 бензиноколонки. Затворени са 87 разходомера. При тях има отклонения между отчитаното на колонките и реално зареденото гориво, или е нарушена целостта на пломбите.

В повечето случаи нарушенията са открити в малки бензиностанции - 53, а останалите 34 са в големите вериги.

В началото на новата седмица ще бъдат проверени и оставащите 138 разходомера. На базата на тази проверка Министерството на икономиката ще предложи нормативни промени, с които да бъде засилен контролът върху пазара за горива.

Липсата на държавен орган за анализи и контрол на акцизните стоки, който в реално време да следи всички бензиностанции, е грешка на държавата, заяви бившият директър на митниците Емил Димитров. В предаването "Неделя 150" той заяви, че упреците за картел при горивата имат основание:

В същото време лидерът на БСП Михаил Миков определи като "пропаганден шум" проверките по бензиностанциите и констатираните нарушения при продажбите и качеството на горивата.

 

#бензиностанции #проверки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници