Колко яйца можем да изядем по великденските празници
Всички сме чували как хора около нас се хвалят за големия брой яйца, които са изяли по празниците. Но преди да се възхитите на постижението и да последвате примера им, научете повече за яйцата и влиянието им върху здравето.
Кокошите яйца са богати на холестерол, а диетата с висок прием на холестерол води до повишаване на холестерола в кръвта. Процентното повишение е индивидуално при всеки човек. Приема се, че изяждането на 4 ЖЪЛТЪКА СЕДМИЧНО не повишава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.
При здрави лица препоръчителният прием на холестерол е 300 мг дневно, а при хора със сърдечносъдови заболявания, диабет или висок „лош“ холестерол – под 200 мг дневно.
Едно голямо яйце съдържа в жълтъка си около 186 мг холестерол. Това означава, че ако изядете едно яйце, трябва да ограничите за деня другите храни, съдържащи холестерол. Направете го, като замените местното ястие със зеленчуково и избягвайте високомаслените млечни продукти през този ден.
Ако обичате яйца или няма как да ги откажете по великденските празници, яжте само белтъка – той НЕ съдържа холестерол!