Проф. Тодор Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша

Проф. Тодор Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша. Това каза за предаването "Здравето на фокус" на Радио "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев във връзка с разпространението на коклюш в страната. Експертът подчерта, че решението за ваксиниране на бебета месец и половина след раждане, вместо след 2 месеца, както беше до момента, не е от съществено значение.

По думите му е много важно бъдещите майки да се ваксинират три месеца преди раждане, а още по-добре, ако при планирана бременност, го направят преди зачеване.

"Имунизационното покритие в нашата страна е сравнително добро, но някои чиновници не си свършиха работата последните 2 години. Личните лекари не подканяха активно родителите за ваксиниране. Не се говореше, че трябва много да се внимава с новородените и че майките преди да забременеят трябва да се ваксинират. Това са причините в момента да има разпространение на заболяването", каза експертът.

Проф. Кантарджиев призова семействата, които очакват бебета, да се ваксинират, включително и бабите, и дядовците, ако са в контакт с бебето. Според експерта е добре първите 40 дни след раждане бебето да е само с майката.

Рискови групи са и възрастни хора с хронични заболявания, подчерта още професорът.

"Най-горещо съветвам тези, които очакват в семейството новородено, както и баби и дядовци, които ще помагат за отглеждането да се ваксинират. Възрастни, които имат съпътстващи заболявания, също могат да се ваксинират. Ваксината е с ниско антигенно съдържание. Тя помага на възрастните, които са ваксинирани преди години, да си изградят траен и качествен имунитет“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Експертът обясни, че дъждовното време ще стопира бързото разпространение на коклюша. Според него е добре през следващите две седмици пропуснатите деца да бъдат ваксинирани, защото при сухо и топло време заболяването се разпространява много бързо и лесно.

#Тодор Кантарджиев #епидемична обстановка #коклюш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници