БНБ против промените в Закона за Сребърния фонд

БНБ против промените в Закона за Сребърния фонд
Банката изказва становището си по повод приетия в сряда законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд). Снимка: БНБ
A A+ A++ A

Българската народна банка (БНБ) се обяви против предложените от Министерския съвет промени в Закона за Сребърния фонд.

БНБ не може да подкрепи предложените промени, целящи да позволят инвестиране на средства от Сребърния фонд в ценни книжа, издавани от български емитенти, в т.ч. български ДЦК, други дългови ценни книжа и акции, съобщиха в свое становище от банката.

БНБ не подкрепя промените поради значителните рискове както за управлението на натрупаните дотук във Фонда средства, така и за общата финансова стабилност на страната.

Банката изказва становището си по повод приетия в сряда Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд).

БНБ предлага настоящият законопроект да бъде оттеглен от вносителя, като решението дали изобщо да бъде внесен в бъдеще да бъде взето след една задълбочена дискусия, каквато досега не е била провеждана между институциите, носещи отговорността за макроикономическата и финансовата стабилност на страната, се казва още в становището.

Българската народна банка заявява, че до този момент се е въздържала от публични коментари по този въпрос въпреки огромния интерес от страна на медии и парламентарно представени политически сили.

В съответствие със своята институционална политика, централната банка принципно се въздържа от публично изразяване на мнение по медийно представени идеи и дискусии.

Тъй като в случая става въпрос за законопроект на Министерския съвет, БНБ е длъжна да оповести своята позиция, приета с единодушие на заседание на Управителния съвет и изпратена на 21.03.2012 г. в писмо до министъра на финансите Симеон Дянков.

#Министър на финансите #Симеон Дянков #ДЦК #Сребърния фонд #Закона за Сребърния фонд #Министерски съвет #БНБ #Българската народна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници