"Мигрант експрес" през Македония към по-добър живот

"Мигрант експрес" през Македония към по-добър живот
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Отчаяна тълпа от хора се опитва да стигне до "мигрант експрес", борейки се за място, което се надява, че ще ги отведе към по-добър живот. Такива хаотични сцени са ежедневие в Македония, която стана център за хиляди мигранти. Балканската страна е основен транзитен маршрут за мигрантите от Близкия изток и Африка, които идват през Гърция, Турция и България, пише "Дейли мейл" в свой коментар.

Много могат да си проправят път до Кале, присъединявайки се към 5000 –те души, които вече живеят в бежанския лагер, преди да пристъпят към последния етап от своето пътешествие.

Появиха се снимки от южния македонския град Гевгелия на границата с Гърция, на които стотици имигранти се опитват да се натъпчат в стар влак. След пет часа пътуване влакът ще пристигне в близост до северната граница на Македония със Сърбия. След преминаване в Сърбия, може би с помощта на контрабандисти, имигрантите трябва да избягат от полицията, която може да ги изпрати обратно през границата с Македония. Ако успеят да останат незабелязани, те вероятно ще поемат през Унгария за Северна Европа, преминавайки през страни в Шенген без паспортен и граничен контрол по общите им граници.

След като достигнат Северна Европа, мигрантите са склонни да се откажат от бягството и да започнат процеса за предоставяне на убежище.

Някои може да останат в Германия, други могат да имат мечти за достигане на Великобритания

В Македония има малка отсрочка за мигрантите, много от които може да са рискували живота и здравето си и са платили огромна сума, за да стигнат до там. Македония промени законодателството си и даде правото на тези, които влизат в страната незаконно да избегнат затвора, ако напуснат границите й в рамките на три дни.

Промяната последва серия от инциденти с фатален изход на хора, предприели опасни маршрути, за да избегнат арест. Най-малко 25 са били убити от влакове между януари и юни, докато вървят по железопътните релси. Когато промяната влезе в сила през юни, македонският вътрешен министър Митко Чавков заяви, че цифрите са се утроили в сравнение с миналата година с 2000 до 3000 души, които се опитват да влязат в страната всеки ден. Той също така разкритикува съседна Гърция за позволяване на хиляди души да преминат границата, а Гърция е основна дестинация за влизане в Европа.

Унгария изгради 4 - метрова ограда по границата си със Сърбия в опит да спре потока от имигранти. Все повече нараства броят на хората, които искат да стигнат до Европа през Балканите. Около 54 000 души са влезли през Унгария тази година, като се очаква броят им да достигне 130 000 до края на 2015 г. Това е сериозно увеличение при около 43 000 през 2014 г. и 2150 през 2012 г.

Споразумението за влизане в Шенген беше подписано от пет страни от ЕС през 1985 г. В момента зоната за свободно движение включва 26 страни, без Ирландия, Великобритания, Румъния и България. Вчера германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че е "неприемливо" 40 на сто от лицата, търсещи убежище в страната му, да са от Балканите, като нарече това

"срам за Европа"

Освен мигрантите от военни зони като Сирия, много от тях пристигат в Германия от страни без военни конфликти в Югоизточна Европа като Албания, Сърбия и Косово.

През последните дни Германия започна да излъчва по националните телевизии призиви към населението на Балканите да си остане вкъщи, като предупреди хората, че ако напускат по икономически причини, нямат почти никакъв шанс да получат политическо убежище.В България властите издигнаха ограда от бодлива тел по границата си с Турция.

При посещение в Сърбия миналия месец германският канцлер Ангела Меркел обеща, че ЕС ще помогне на Унгария и Западните Балкани да се справят с притока на мигранти.

Тогава сръбският премиер Александър Вучич подчерта, че "имигрантите са общ проблем и ще има нужда от помощта на Европа за разрешаването му".

Жителите в сръбския град Прешево, който се намира на границата с Македония, като цяло симпатизират на бежанците, тъй като самите те са свикнали на междуетническо напрежение от съседно Косово.

"Това, което правят с тези бедни хора, е срамота", казва Илич Стоядин, докато раздава бутилки с вода на бежанците, преминаващи пред дома му.

За мигрантите няма връщане назад въпреки рисковете. Рашид не вижда алтернатива. "Алепо е опустошен и много опасен. Няма училища, няма никакви болници. Искам да започна нов живот в Европа, защото старият ми свърши. "Ислямска държава го срина до основи", заяви младият брадясал мъж.

Източник: БГНЕС

#мигранти #България #Македония #имигранти #ЕС #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници