Фирмите отново могат да въвеждат удължено и непълно работно време

Фирмите отново могат да въвеждат удължено и непълно работно време
A A+ A++ A

Работодателите в микро и малките фирми отново могат да въвеждат удължено работно време при производствени причини и непълно при намаляване на обема на работа. Това стана след като депутатите гласуваха отмяна на влезлия в сила на 17 юли Параграф 2а от Кодекса на труда.

За да могат малките фирми да въвеждат удължено или непълно работно време при производствена необходимост или при намаляване на обема на работа, трябваше параграф 2а от Кодекса на труда да се отмени.

Парламентът реши изрично промяната в Кодекса на труда да влезе в сила със задна дата - от 17 юли, за да няма правни последици за работодатели, които по време на забраната са използвали гъвкавите форми на работно време. С влизане в сила на промените в Кодекса на труда, считано от 17 юли, отпадна задължението на работодателя да уведомява предварително Инспекцията по труда при удължаване на работното време. Това важи за всички работодатели, които при производствена необходимост въвеждат удължено работно време, вкл. и за микро- и малките предприятия.

#Кодекса на труда #Инспекцията по труда #удължено работно време

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници