Норвежкият терорист Брайвик съжалява, че не е стигнал по-далече

Норвежкият терорист Брайвик съжалява, че не е стигнал по-далече
На процеса Андерш Брайвик ще защитава докрай действията си и дори ще изрази съжаление, че не е стигнал още по-далеч. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Норвежкият убиец Андерш Брайвик е доволен от резултатите от втората психиатрична експертиза, според които той е вменяем, а не страда от шизофрения.

Мнението му беше предадено на журналистите от неговия адвокат Гейр Липеста след негова среща с клиента му в затвора, предаде „Дневник“, позовавайки се на световните агенции.

Адвокатът подчерта, че на процеса Андерш Брайвик ще защитава докрай действията си и дори ще изрази съжаление, че не е стигнал още по-далеч.

На 22 юли 2011 г. той уби 77 души след две атаки в Осло и полуостров Ютьоя. За убийствата Андерш Брайвик получи официално обвинение в тероризъм и предумишлени убийства.

Норвежката прокуратура обяви, че всички варианти по случая Брейвик остават отворени.

На този етап обвинението не иска да прави спекулации относно пледоариите в съдебната зала и това какво ще поиска като наказание за масовия убиец.

Окончателната позиция на обвинението ще зависи от естеството на представените по време на процеса доказателства.

Делото започва в понеделник. Миналия месец беше представен обвинителният акт срещу Андерш Брайвик. Тогава прокуратурата изрази готовност да приеме, че убиецът е невменяем, като се основаваше на единствената психиатрична експертиза към този момент.

Втората експертиза, направена по заповед на съда след настояване на близките на жертвите, показа, че той не страда от психическо заболяване.

Съдиите ще решат в присъдата си през юли дали Брейвик може да носи наказателна отговорност и това ще предопредели съдбата му - затвор или психиатрична клиника.

#Андерш Брайвик #Норвегия #Осло #Ютьоя #адвокат #обвинителен акт #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници