Адвокат: Ако ви заплашват с убийство, подайте сигнал до прокуратурата

Адвокат: Ако ви заплашват с убийство, подайте сигнал до прокуратурата
A A+ A++ A

Първоначалният страх да бъде подаден сигнал води до резултати като убийството на Женския пазар и това на психолога, каза Силвия Петкова.

Винаги съветвам моите клиенти директно да подават сигнал до прокуратурата, а не до полицията, когато получават заплахи. Това каза в обедния блок "Добър ден, България“ на "Фокус“ адвокатът по гражданско право Силвия Петкова.

"Ако сте в София, съседът ви заплашва с убийство, компетентна ще бъде Софийската районна прокуратура. Ако живеете в Бургас, Варна и т.н., съответно компетентна ще бъде Бургаската или Варненската районна прокуратура. Хубаво е да имате свидетел. Вие ще твърдите, че съседът ви заплашва с убийство, а той най-вероятно ще каже, че такова нещо няма. Именно поради тази причина е препоръчително да има поне един свидетел, който да потвърди, че тази закана е отправена. Необходимо е тази закана обаче да предизвика основателен страх и да не е част от така наречената обичайна реч на съответния човек“.

Заплахата за убийство е трудна за доказване, самата прокуратура не може да преследва само въз основа на твърдение от сигналиста, допълни адвокат Петкова. "Това е нормално, защото може да се стигне до злоупотреба, защото просто не харесваме даден човек и да подадем сигнал до прокуратурата. Именно поради тази причина е необходимо още едно потвърждение за това, че заканата действително е отправена и тя е предизвикала основателен страх у пострадалите, че може да бъде изпълнена“.

Работа на прокуратурата е да докаже, ако този човек примерно има психическо разстройство, обясни адвоката. "Процедурата минава през сигнал до прокуратурата, но трябва да има добра обосновка, за да възникне съмнение у прокурора, че има такава опасност. Естествено, тогава той ще изиска психологическа оценка. Психиатърът трябва да да установи дали това лице е опасно за себе си или за околните. Едва тогава съдът може да наложи принудително лечение.“

Първоначалният страх да бъде подаден сигнал, заради това какво може да стане евентуално впоследствие, след като човекът излезе от клиниката или от затвора, води до тези резултати, които видяхме в последните месеци – убийството на Женския пазар и убийството на психолога, в заключение каза Петкова.

#адвокат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »