Борисов след лидерската среща: готов за поражение

Борисов след лидерската среща: готов за поражение
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Без конкретен резултат приключи лидерската среща на партии и премиера Бойко Борисов за промените в конституцията. Премиерът даде да се разбере, че е готов "да отиде на поражение в петък".

"Всички осъзнават колко е важно да се промени конституцията с голям консенсус", посочи Борисов. Има съвпадение на позициите между ГЕРБ, ДПС, АБВ, БДЦ и ПФ по три от важните промени в основния закон. Продължава да се чака последната дума на Реформаторския блок.

В кабинета на шефката на парламента Цецка Цачева бяха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Румяна Бъчварова, шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, Михо Михов и Румен Петков от АБВ, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов от ПФ, Радан Кънев от РБ, Лютви Местан от ДПС, Михаил Миков от БСП и Явор Хайтов от БДЦ.

Не участва представител на "Атака".

Борисов обяви, че няма да отстъпи от разделянето на ВСС на две колегии и поетия ангажимент те сами да се утвърждават. Той съобщи, че единственото, което към момента спирало РБ, но се надявал да го преодолеят, бил начинът, по който се взимат решенията. Пазарлъкът бил за квотната бройка в двете колегии. В предлагания проект е разписано, че в съдийската колегия 8 души ще се избират от съдиите, а 5 - от парламента, а в прокурорско-следователсската - 6 от гилдията и 6 от депутатите.

Всички партии, без РБ, били обединени около варианта квотите да станат 8:6 за съдийската колегия и 6:5 за прокурорската. "Това абсолютно запазва принципа на независимост в съдебната система", заяви Борисов

Ако реформаторите не постигнат единно решение, премиерът бил готов да отиде на поражение в петък, но не и да създава напрежение в блока. Той натърти, че ще е голямо поражение и за ГЕРБ, и за РБ, ако в петък промените в конституцията не минат в пленарна зала.

Борисов уточни, че договорката била да се приемат на първо четене промените, но преди второто да се пита Конституционния съд по всеки от текствете.

Премиерът защити правосъдния министър и обяви, че го подкрепя и стои зад него и прави всичко заради него, защото той не можел сам да се оправи.

#съдебната реформа #среща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници