Досега никой не е посмял да иска пари от нас за Гърция, заяви Дончев

Досега никой не е посмял да иска пари от нас за Гърция, заяви Дончев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До момента, никой не е искал и не е посмял да иска ангажиране на България с финансови средства за оказване помощ на Гърция, каза вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев в предаването “Денят започва” на БНТ в петък. Той беше обаче категоричен, че ако това стане, то отговорът ще бъде “Не!”.

Той обясни, че в момента има предложение да се ползват средства от т.нар. стар фонд – Европейския фонд за финансова стабилност, където има останали малко над 13 млрд. евро.

"Каква е причината да се иска да се ползват средства от стария фонд, а не от новия, в който има над 700 милиарда? Разликата е, че за ползването на каквито и да е суми от новия фонд са необходими определени процедури в държавите-членки, включително и ратификация през парламентите, което отнема време", поясни вицепремиерът.

„Ние не бихме били против да се ползва един или друг вече създаден и работещ европейски механизъм стига това да не означава натоварване на страни извън еврозоната и специално на България, с допълнителни плащания като за това има много причини", каза още Томислав Дончев.

Той обясни, че такава е позицията на правителството, а и никой не е в състояние да обясни на която и да е категория български гражданин, че по някакъв начин трябва да се ангажира с допълнителни плащания.

"Да, в ЕС имаме солидарност. Но на първо място солидарността предполага този, който е по-богат да помага на този, който е по-беден. Солидарността е това. Солидарността не е по-бедният да помага на по-богатия. Това не е солидарност. Това е нещо друго като не съм сигурен каква е правилната дума", каза още той.

"Опитвам се да не обръщам внимание на разгарящите се понякога къде балкански, къде политически емоции, защото е трудно да говорим с хладнокръвие по тази тема, когато от другата страна на границата заплашват населението си с българизация, освен че е леко обидно", добави Томислав Дончев.

Според него големият проблем на Гърция, не е това, което дължи, а това, че продължава да трупа дълг.

#Томислав Дончев #Гърция #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници