ДПС пасува за конституционните промени - "Рано е"

ДПС пасува за конституционните промени - "Рано е"
A A+ A++ A

ДПС ще наблюдава отстрани гласуването на промените в конституцията. Нито е "против", нито ще се регистрира като "въздържал се", просто ще напусне залата. Това подсказа лидерът на движението Лютви Местан след продължилия близо час и половина разговор със съпредседателя на Реформаторите Радан Кънев.

Кънев определи като неприемлив вариант отлагането на промените в Конституцията. Той призна пред камерите, че е толкова сериозен политически разговор не е водил през живота си. Резултатът обаче е незадоволителен: "Това е прекомерно забавяне и доверието между политическите сили в НС не е такова, че да позволи такова забавяне".

От ДСБ са дали да се разбере, че ще участват активно в дебата и в съдебната реформа, но след местните избори през октомври.

"Независимо какъв би бил резултатът, ако се стигне въобще до гласуване нека той не се драматизира и да не се затварят вратите на диалога. Неуспехът на конституционният проект няма да е неуспех на съдебната реформа въобще. Тя трябва да се осъществи", обясни пред медиите Лютви Местан.

Ключово условие за реална подкрепа е изолирането на националистическите партии от управлението, даде да се разбере местан. Според формулировката, която политикът използва, толкова сериозни конституционни промени трябва да се извършват от "системни партии" а не от "радикални формации".

Иначе по геополитическите и правно-техническите аспекти на конституционната промяна РБ и ДПС нямали съществени различия, потвърдиха двамата лидери.

Лютви Местан е на мнение съдебната реформа да се реализира след предварително постигнато съгласие между системни партии, които да образуват конституционно мнозинство на база постигнато съгласие. "След местните избори съдебната реформа да се реализира като продукт на обща воля на съгласие между системните политически партии", призова той.

Лидерът на ДПС отхвърли евентуалните търлкувания на изразената позиция като отлагане и стопиране на реформите. Това не е така, подчерта той. "Убедени сме, че при този подход съдебната реформа ще се ускори и ще се реализира много по-бързо в сравнение с продължаване на усилията по този конституционен проект", каза той.

Според него, ако се постигне съгласие по такъв подход и от сега се започнат разговори за постигане на предварително съгласие по съдържанието и посоката на съдебната реформа в пакет, като се договорят не само промените в конституцията, но и в Закона за съдебната власт, в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, след местните избори реформата ще отнеме много по-малко време.

Сегашният конституционен проект е дискредитиран, съгласен е Лютви Местан.

"Възможно е обаче да дадем малко по-особен знак, че сме готови да участваме активно за реализирането на съдебната реформа", коментира още той. ДПС по думите му ще даде силна заявка, че чрез диалога може да участва активно в реализирането на съдебната реформа, в това число и в нейните конституционни измерения.

#ДПС #Лютви Местан #Радан Кънев #Реформаторите #Конституцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници