Андрей Иванов осигурил 6 млн. лв. кредит за фирма на сина си

Андрей Иванов осигурил 6 млн. лв. кредит за фирма на сина си
Схемата беше разкрита от общинските съветници от БСП Георги Кадиев (вляво) и Жельо Бойчев (вдясно). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов лобирал в полза на фирма с участието на сина му, която получила кредит в размер на 6 млн. лв. от Общинска банка.

Компанията „96 АГРОГРУП“ ООД получава кредита през лятото на 2011 г., когато СОС взема решение да свика извънредно Общо събрание на Общинска банка, за да върне управлението на мажоритарния собственик - Столична община, разкриха общинските съветници от БСП Георги Кадиев и Жельо Бойчев, цитирани от БГНЕС.

Това е пореден сигнал от групата на БСП за конфликт на интереси след отстраняването на съветничката от ГЕРБ Денка Кушвалиева.

„Всичко това обяснява защо Андрей Иванов се забави с подписване на решението за свикване на извънредно Общо събрание, вследствие на което то се провали заради неспазване на законоустановения срок от 1 месец“, заявиха двамата общински съветници.

Според тях е съмнителна оценката на имота за обезпечение на кредита – около 12 дка пасища, чиято цена по кредита излиза около 500 лв./кв.м, според изчисленията на Георги Кадиев и Жельо Бойчев.

„Крайният срок на погасяване на кредита е 4 г. и не е ясно към този момент дали се обслужва. Смятаме, че има потенциален конфликт на интереси. Няма вариант да се получи този кредит, ако кредитоискател не беше синът на Андрей Иванов“, посочи Георги Кадиев.

Той обясни още, че такъв кредит се отпуска със 100% участие на Управителния съвет на Общинска банка, а когато сумата на кредита е на 1 млн. лв. - и със съгласието на БНБ.

„По наша информация председателят на СОС Елен Георгиев и кметът Йорданка Фандъкова знаят за случая от няколко месеца и след като не вземат отношение по него, означава, че разпъват чадър над него и над участниците в него. Ръководството на банката вече е сменено и ще поискаме от ръководството на общината да се изяснят всички факти около този случай, искаме бърз, ясен и категоричен отговор“, заяви Жельо Бойчев.

„Фирма „96 АГРОГРУП“ има главоломната дейност и оборот от 7 хил. лв. за 2010 г., а кредитът е за 6 млн. лв. с обезпечение пасища, което е нечувано“, отбеляза Георги Кадиев и обобщи, че в случая е имало „политически натиск“, „чадър“ и „лобиране“.

По думите му след смяната на ръководството на Общинска банка ГЕРБ има пълно влияние в институцията.

„Двама души от сегашния Управителния съвет на Общинска банка са гласували заема - единият е изпълнителният директор Георги Беловски, а вторият - Васил Тренев. След промените в ръководството са проверени всички проблемни кредити, но не и този“, добави Жельо Бойчев.

#Георги Беловски #Йорданка Фандъкова #Общинска банка #кредит #Жельо Бойчев #Георги Кадиев #общински съветник #Столичен общински съвет #СОС #Андрей Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници