Ще ползваме двигатели от полски изтребители под наем

Ще ползваме двигатели от полски изтребители под наем
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще ползваме под наем двигатели за изтребители МиГ-29 от Полша, обяви във Варна военният министър Николай Ненчев. По време на своята визита в морската ни столица той изрази желание военните да бъдат по-ангажирани и за това им бил осигурил повече учения с НАТО.

„Относно предприетите действия по ремонта на самолетите МиГ-29 с Полша, военният министър Николай Ненчев заяви в четвъртък, че действително имаме изключително голяма нужда. Необходимостта е: "Да бъдат отремонтирани няколко двигателя, за да може да продължим да охраняваме сами въздушното си пространство. Действително има един действащ договор с руската страна, който изтича през септември", уточни Ненчев.

"По отношение на разговорите с полска страна, има развитие. Вчера финализирахме поредния кръг от разговори и се надявам, че тези преговори ще бъдат затворени в рамките на този месец или началото на следващия. Постигаме много добро, изключително добро споразумение", смята Ненчев.

Изключително доброто споразумение, според капацитета на шефа на военното министерство, е в ползването на двигатели под наем. "Вероятно ще вземем за ползваме под наем 2 или 4 отремонтирани двигателя от Полша, които можем да използваме в рамките на година или две. До тогава ние трябва да възложим да бъдат отремонтирани останалите двигатели, от които имаме нужда", каза още Николай Ненчев.

Като началник на военно-отбранителната ни мощ юристът-земеделец отчита достиженията на българските ВВС под негово ръководство. "На предпоследния съвет по отбрана стана ясно, че ние имаме възможност до средата на следващата година сами, с налични ресурси, да охраняваме без проблеми въздушното си пространство, но при положение, че съвсем скоро ще придобием 2 или 4 двигателя от Полша, този въпрос не стой на дневен ред", заяви Ненчев.

"Гражданите да са спокойни, че не само няма да приземим българската авиация, а ще я направим по-силна, ако финализираме договора с Полша. Предполагам, че в рамките на следващата година ще имаме достатъчен брой самолети за поне 4 или 5 години напред, като това не изключва възможността сами да се обърнем към Алианса.

Ще извършваме съвместни дейности с нашите партньори, но трябва да имаме техните технологии, иначе те не биха разпознали нашите самолети като свои", добави военният министър. Той неколкократно подчерта, че е привърженик на НАТО. "България трябва да се стреми да отговаря на всички изисквания на Алианса", заяви военният министър.

„30 хиляди военнослужещи има в България, те трябва да бъдат ангажирани, вместо само да стоят и да вземат заплати. За това тази година имаме в пъти повече НАТО-вски обучения. Международната обстановка е доста напрегната. Трябва да поддържаме висок боен дух."

Той обясни, че България разполага с 19 военни самолета „МИГ- 29", а 9 от тях трябва да бъдат ремонтирани. За целта обаче руснаците искали по 3 милиона на двигател. С около 1, 2 милиона по-малко предлагали от Полша. За това преговорите с полска страна продължават.

Припомняме, според представителя на РСК "МиГ" в България - вторият ни космонавт Александър Александров, Полша няма лиценз да ремонтира нашите самолети. Това означава, че дори да изхарчим милиони левове за тяхната реставрация и те да са в перфектно състояние, ще имат доста ограничения, вероятно ще е по-евтино да си стоят в хангарите, твърдят военни спецове.

#Николай Ненчев #Полша #изтребители #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници