Денков категоричен - няма да пращаме бг войници в Украйна

Денков категоричен - няма да пращаме бг войници в Украйна

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

България никога не е обсъждала и не възнамерява да изпраща български военнослужещи за участие във военни действия в Украйна, потвърди от парламентарната трибуна министър-председателят Николай Денков по време на изслушването му в Народното събрание, предаде БНР.

Денков отрече да се обмисля изпращане на наши военнослужещи и в Молдова като част от съюзнически сили и напомни, че това може да стане само след решение на парламента.

И макар да увери, че и в лично качество е против изпращане на български военни в Украйна, той се обяви за продължаване на политиката за оказване на помощ на Киев.

Изслушването на Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев е по искане на БСП, заради казаното от премиера по време на посещението му в Украйна, че България ще обсъди подписването на двустранно споразумение за сигурност с Киев, както и за международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

Там френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап "няма консенсус" за подобно решение.

"Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война", обясни френският президент в края на международната конференция.

#Николай Денков #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници