Промени: Търговските вериги ще трябва да плащат на производителите до 30 дни

Промени: Търговските вериги ще трябва да плащат на производителите до 30 дни
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за защита на конкуренцията. Според част от тях търговските вериги вече ще трябва да плащат на производителите в рамките на 30 дни.

"Производителите имаха огромни оплаквания, че веригите не плащат в срок и наистина много вериги не плащаха по шест месеца, което доведе до много фалити на родни фирми. Днес приехме, че ще се плаща в 30-дневен срок. Ако в договора има уговорено нещо над този срок, това се счита за нищожна клауза и не поражда никакво действие". Това заяви след края на окончателното гласуване Корнелия Нинова от БСП, която е сред основните автори на поправките.

Тя посочи още, че е прието и да отпаднат таксите, които се събират от български производители, срещу които не стои никаква услуга. Става дума за т.нар. такси за "рожден ден", "нов обект" и други.

"Това излишно натоварваше производителите и качваше цените. Ако оттук нататък, ако се договарят такива такси, те ще бъдат нищожни", обясни Нинова.

Решен е и въпросът със забрана на българските производители да продават стоката си на различни цени в различни обекти. "Ако в дадена верига едно мляко струва 1 лев, нямаше право никъде в страната да продаваш това мляко за 99 стотинки, което е абсурд и ограничаване на свободната конкуренция. Приехме, че такъв текст не може да съществува в договорите", каза Нинова.

#търговски вериги #Корнелия Нинова #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници