Корнелия Нинова: Радев да не ходи на клетвата на новите конституционни съдии и да я блокира

Корнелия Нинова: Радев да не ходи на клетвата на новите конституционни съдии и да я блокира

БСП

A A+ A++ A

„С решението за новите конституционни съдии нарушиха Конституцията. Ние ще го обжалваме за противоконституционност.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Тази сутрин” на bTV.

Тя обясни, че според решение на Конституционния съд, ако мандатът е 9 години, но 2 години е стоял непопълнен с квота, избраните трябва да довършат за 7 години този мандат.

„Въпреки това, управляващите приеха пълен мандат от 9 години. Десислава Атанасова не би трябвало да участва във вземането на решение в КС по жалбата на БСП, защото е страна в решението в парламента”, посочи тя.

Нинова определи професионалните качества на новоизбраните съдии като недостатъчни за постовете, на които са изпратени, като ги определи като политически кандидатури, които, вместо да пазят Конституцията, ще пазят гърбовете на Борисов, Иванов и Петков.

„Бих казала на президента Радев да не отива на клетвата в Конституционния съд. Ако наистина държи на това, че и промяната в Конституцията, и избора на конституционни съдии не е както трябва, нека да го покаже с действия. Това ще предизвика нова процедура, имаме такъв опит от предишния път”, каза още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова коментира думите на Бойко Борисов, че „е разочарован от дебата” и „в зала трябва да се правят политики, а не хората да се правят на бабаити”:„Прав е, но винаги с поведението си е правил обратното. Какъв дебат направиха ГЕРБ за избора на конституционни съдии? Нито едно изказване в подкрепа на Десислава Атанасова. Същото беше и в спора за Конституцията – Христо Иванов изнесе целия дебат с БСП, от ГЕРБ нито дума. Борисов стои отстрани и гледа „сеир”. А бабаитът беше Делян Пеевски, той раздаваше „указания” в зала – марш, млъквай, слизай, излизай, влизай. Опита се и на мен да ми го каже, разбира се, казах му, че с мен не така. Повярва си, че той е господар на парламента и говорител на правителството. Но не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава – ПП-ДБ и ГЕРБ.”

Тя изрази разочарованието си от ПП-ДБ, които, по нейните думи, са предали стотици хиляди от площадите.

„Промяната приключи, „Промяната” и статуквото се прегърнаха. Може да има много упреци към БСП, но не може да не се отчете обективно, че БСП останахме единствените, които не се подчинихме на този начин на правене на политика. Да, допустими компромиси се правят в политиката, но това, което направиха те, е предателство – към собствения си електорат и към България”, категорична бе Нинова.

Тя припомни, че още в началните разговори за съставяне на правителство БСП е предложила друг вариант, който би бил по-сполучлив: „Той беше за надпартийно програмно правителство, в което всички написваме 5 неща като програма, излъчват се по-скоро експерти, отколкото депутати и лидери на партии, в парламента контролираме това експертно правителство и дали си изпълнява програмата. Тогава нямаше да има такива безприпни и задкулисни неща. И щеше парламентът да е контрольор, а сега е бюро по труда за нискоквалифицирана работна ръка. Чухте ли Атанас Атанасов какво каза: „На всеки ще намерим място под слънцето.”? Ако целта на българското правителство е да се намери работа на лидерите на сглобката, кажете си го.”

„Президентът Радев през служебните си кабинети превиши правомощията си и замисъла на Конституцията да има служебен кабинет. Служебният кабинет е да преведе страната до изборите и толкова. А при кабинетът на Радев 14 000 души бяха уволнени, подписан дългосрочен договор за нови самолети F-16, корупционен договор с „Боташ” – това не е работа на служебен кабинет. На тези неща трябва да се сложи законова рамка, но не бива да се премахва служебният кабинет само защото е Румен Радев”, каза Корнелия Нинова във връзка с въпрос кой е по-добрият вариант за България – редовното правителство или ново служебно, като подчерта: „Но това правителство е вредно за България. Категорично трябва да подаде оставка.”

Лидерът на БСП определи като политическо лицемерие „разкаянието” на „Да, България”, че са гласували политически фигури в КС: „Не може в сряда да гласуваш „за” политически фигури, а в четвъртък да си посипеш главата с пепел и да кажеш - сгрешихме. Да видим сега как ще гласуват за регулаторите – дали няма пак да си издигнат политическите фигури, Христо Иванов и Кирил Петков да си гласуват „за” и после да казват: „О, колко сгрешихме”. Обаче вече ще е факт – държавата ще е овладявана и регулаторните органи в следващите 5 години ще им пазят гърбовете.”

„Когато приехме настоящия правилник в парламента, че комисията за службите ще се ръководи на ротационен принцип от всички групи, сглобката не знаеше ли тогава, че и на „Възраждане” ще им дойде реда и че са „проруска” партия? Знаеха и въпреки това го гласуваха”, коментира Нинова искането на Пеевски да отпадне ротационният принцип на комисията, за да не я оглави „Възраждане”, припомняйки, че вече в пет парламента тя е на ротационен принцип. И подчерта, че разликата между член и председател на комисията е, че председателят води заседанието, иначе всички членове четат едни и същи секретни доклади.

„Относно „Възраждане”, онзиден чух, че „БСП и „Възраждане” са вляво, а другите са център-дясно”. Но „Възраждане” иска да влиза в крайната десница в Европа, крайнодесните ги канят в техния блок. Така че такива твърдения са абсурдни”, добави тя.

И подчерта: „БСП винаги защитава българския национален интерес, дали на някого това му се струва проруско или не, си е негова работа. Само че това разделение на „евроатлантици” и „проруски” е смокинов лист, изкуствено внушено на хората и абсолютно невярно.”

По думите на лидера на БСП успех за партията ще бъде в Европейския парламент да изпрати хора, които са проевропейски настроени, защото бъдещето на България е Европа, но Европа, в която се защитава националния интерес.

„Сега върви сериозен дебат в Европа, за който никой не говори – решенията в Съвета вече да не се вземат единодушно от държавите членки, а с мнозинство. Т.е. тези държави членки, които не са съгласни, да бъдат отстранени и другите да си вземат решението. Ще бъде изпитание за българските партии коя е проевропейска по тази тема. Искам да питам сегашните управляващи, вие съгласихте ли се с това – за пореден път да унижите България и достойнството на българския народ и да ни лишите от право на вето? Ние това не го одобряваме”, посочи Нинова.

Според нея настоящите евродепутати на БСП не са защитавали и отстоявали решенията на партията, която ги е изпратила и хората, които са гласували за тях.

„Не се съобразяваха с тези решения в много случаи – и за оръжията за Украйна, и за джендър идеологията, и още куп решения – те ги подкрепиха в разрез с решението на партията. Оценката ми за тях, с оглед на партията, не е добра”, изтъкна Корнелия Нинова.

По повод въпрос на водещите дали ще се кандидатира за нов мандат начело на БСП, тя отговори, че ще решава на по-късен етап, като обясни: „Новият устав на БСП, когато беше въведен, казва, както всеки закон – оттук нататък два мандата. Той не действа със задна дата. Аз имам един мандат по стария устав.”

„Виждам опитите на някои хора още отсега да създадат напрежение – като не сте съгласни с някои неща в БСП, явете се на пряк избор и всеки член ще се произнесе”, категорична бе Корнелия Нинова.

# Корнелия Нинова #Корнелия Нинова #Корнелия Нинова - БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници