Евродепутати: Ако САЩ иска ТПТИ, да не подкопава стандартите на ЕС

Евродепутати: Ако САЩ иска ТПТИ, да не подкопава стандартите на ЕС
A A+ A++ A

ЕП одобри препоръките към Европейската комисия относно преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) с 436 гласа „за“, срещу 241 „против“ и 32 въздържали се, съобщиха от Европейския парламент.

Търговското споразумение между ЕС и САЩ трябва да отвори достъпа до американския пазар за компаниите от ЕС, но не трябва да подкопава стандартите на Европейския съюз, посочват членовете на Европейския парламент в препоръките си към преговарящите, гласувани на 8 юли.

Евродепутатите смятат, че е необходима нова система за защита на инвеститорите, която следва да замени частния арбитраж за уреждане на спорове между инвеститори и държавни органи с публично назначавани съдии и която подлежи на контрол и прозрачност.

„В ход е безпрецедентна глобализация и нашите граждани и фирми се намират в окото на бурята. Наш демократичен дълг като депутати е да придадем форма на този процес. Ако искаме да работим за благосъстоянието на европейските граждани, не може да оставим въпроса единствено в ръцете на преговарящите. Ето защо изготвихме тази резолюция и разписахме принципите за вида на търговско споразумение, което искаме Комисията да договори.“, заяви докладчикът Бернд Ланге (С&Д, Германия).

„Ние искаме по-прозрачен процес, по-ясни права за работниците и стабилна защита на личните данни и обществените услуги. Ние настояваме, че правомощията на законодателите от двете страни на Атлантическия океан да приемат правни норми не трябва да бъдат възпрепятствани от частни арбитражни съдилища или други органи“, допълни Ланге. В заключение той заяви, че „ЕП е дал ясни насоки на Европейската комисия за вида на споразумението, за което евродепутатите настояват“. „И ако накрая споразумението е лошо, ние ще го отхвърлим. Ако е добро, ние ще го подкрепим.“, заяви Ланге.

Евродепутатите подкрепят продължаването на преговорите, но напомнят, че трябва да се постигне „амбициозно“ и „балансирано“ споразумение, което увеличава достъпа до пазара за стоки и услуги, както и достъпа до пазарите за обществени поръчки, с общи ползи за всички страни членки на ЕС.

Споразумението трябва да премахне съществуващите в САЩ ограничения относно чуждестранната собственост в транспортния сектор и по отношение на собствеността на авиокомпаниите, както и да подобри достъпа на ЕС до американските телекомуникационни пазари. Споразумението трябва да постигне и „значително отваряне“ на пазара на САЩ за обществени поръчки на всички равнища на управление, се казва в текста.

Високите нива на защита за потребителите в ЕС, защита на техните личните данни, здравето и безопасността им трябва да бъдат гарантирани, а дъмпингът в социалната, фискалната и екологичната сфери трябва да бъде предотвратен, добавят членовете на ЕП. Евродепутатите подчертават, че обществените услуги трябва да бъдат изключени от обхвата на ТПТИ, трябва да се предвидят категорични гаранции за системата на географските указания на ЕС, както и да се вземат специални мерки за „деликатните селскостопански и промишлени продукти“.

#ЕС #ЕП #САЩ #ТПТИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници