Борисов: България произвежда достатъчно ток, продължава да изнася

Борисов: България произвежда достатъчно ток, продължава да изнася
В сряда на заседание на Министерски съвет ще бъде взето решение за строеж на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов увери, че в България няма да има недостиг на ток – дори страната ще продължи да изнася, защото произвежда двойно повече.

„България харчи 5000 мегавата, а произвежда малко под 10 000," уточни министър-председателят пред бТВ.

Той отново посочи, че проблемът е в големите енергийни загуби.

Бойко Борисов обяви, че още в „юридическото подреждане" на проекта АЕЦ „Белене" има „гигантска далавера".

„Най-важното във всяка една държава е обществената поръчка, сиреч как се избира един изпълнител на нещо. Те правят търг за дострояване. Тогавашната централа е била почти готова, оборудването е било тук, спокойно е можело да я довършат за година и вече 10-15 години да работи. БСП не са искали да строят тази централа и затова като я почват от 2006 до 2009 нищо не я правят, освен да изхарчат едни пари. Те не подписват договор. Може ли да строите централа без договор. Те правят рамково споразумение. Става въпрос за гигантска далавера още от самите юридически похвати, с които подреждат проекта," посочи министър-председателят.

Кабинетът „Борисов" е похарчил 9 млн. лв. за централата.

„Единствените пари, които сме дали за гьола бяха 9 млн., още Красимир Първанов беше шеф на НЕК. Имаше опасност коритата на този гьол да се сринат и всичко, което е правено досега да загине, защото той беше пълен с вода. Ние дадохме тези пари за укрепване, да запазим площадката," каза премиерът.

По думите на Бойко Борисов кабинетът от три години се опитва да разбере колко струва проектът.

Според премиера нито един министър на БСП, ДПС, НДСВ не може да бъде подведен под отговорност, заради Закона за амнистията, приет от Тройната коалиция, който освобождава от отговорност предишните управляващи.

„Как ще реагира обществото, ако ГЕРБ приеме такъв закон," попита Бойко Борисов.

Той определи отказа от АЕЦ „Белене" като „тежко политическо решение, но правилно и важно за България".

Другата договорка – за понижаване цената на руския газ от 1 април, която министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев постигна в Москва, където отиде, за да съобщи за отказа на България от АЕЦ „Белене", няма как да се почувства от потребителите за няколко дни, коментира премиерът Бойко Борисов и изрази надежда това да се случи скоро.

В сряда на заседание на Министерски съвет ще бъде взето решение за строеж на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй".

Според премиера България ще купи от Русия един вместо два реактора, за да бъде удължена експлоатацията на 5 и 6 реактор.

„Така и така в АЕЦ „Козлодуй" 5 и 6 реактор са „двойки" – руски, а новият реактор е „2 плюс" - абсолютно съвместим с АЕЦ „Козлодуй"," обясни Бойко Борисов.

Той изтъкна още предимства на инсталирането на 7 реактор в АЕЦ „Козлодуй" – там има 1000 инженери и електропреносна система, чието изграждане в Белене би струвало струва 1 млрд. допълнително. Освен това в АЕЦ „Козлодуй" има хранилище за ядрени отпадъци за 50 години.

„В Европа АЕЦ „Козлодуй" всички си я знаят," коментира още премиерът.

Той даде за пример Цанков камък, който за 80 мегавата струва 1 млрд.

„А със смяната на турбината на седми блок имаме три цанкови камъка, пестим 3 милиарда. Ние имаме 10 000 мегавата произведена електроенергия, догодина започваме Горна Арда, как ще има вносен ток, ние изнасяме, ние произвеждаме двойно. Ние ще изнасяме ток и ще продължим да изнасяме. Имаме 10 000 мегавата производство на ток, със седми реактор ще станат 11 200 мегавата, с новия реактор в "Мариците" ще ни станат 11 500 мегавата, с 200 и нещо от Горна Арда стават 11 700 – 11 800 мегавата. С ветропарковете ще минем над 2000 мегавата. Ще имаме общо 13000-14000 мегавата, какъв апокалипсис," попита Бойко Борисов.

Борисов заяви, че ако има война в Иран, това е най-лошият сценарий, при който никой няма да може да прогнозира цената на нефта.

На въпрос дали 7 лв./литър е реалистична цена за бензина, той отговори, че цената на бензина зависи от цената на петрола и дори правителството да се опитва да намери инструмент да свали цените, ако бъде премахнат акцизът върху горивата, няма с какво да бъдат платени пенсиите на пенсионерите.

„Искаме да сме сигурни, че в България има добри залежи на това, което ни трябва и то не е шистов газ. Обещал съм на министър Делян Добрев да си мълча по темата. В парламента трябва да разрешат за конвенционалния газ. Това е спасението, да си намерим собствени ресурси. Няма да кажа къде има находища на газ," загатна премиерът.

Бойко Борисов увери, че мораториумът върху проучването и добива на шистов газ ще остане, докато „не убедят обществото, че е безопасен".

На въпрос защо уволни икономическият министър Трайчо Трайков, Борисов отговори, че Трайков не се е справял с работата си.

„Затова е уволнен. Казах му го по телефона. Така съм решил. Смятам, че така е правилно Цветанов да му го каже, а не аз. На Цветков преди изпратих Дянков да му го каже. Всички теми по енергетиката дойдоха накрая при мен аз да ги защитавам, а Трайков излезе и каза: аз не съм от ГЕРБ," разказа Бойко Борисов.

#ток #ГЕРБ #АЕЦ „Козлодуй“ #АЕЦ „Белене“ #министър-председател на България #премиер #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници