Приети са първите два плана за управление на зони от Натура 2000

Приети са първите два плана за управление на зони от Натура 2000
Снимка: tribunabg.com
A A+ A++ A

Защитена зона "Кочериново" и защитена зона "Мещица" са първите български територии от европейската мрежа Натура 2000, чиито планове за управление бяха официално утвърдени през юни. Двете зони са обявени по Директивата за опазване на дивите птици и защитават белия щъркел, ливадния дърдавец и червеногърбата сврачка, както и техните местообитания, съобщиха от WWF - Световен фонд за дива природа.

На тези територии, освен вече приетите и влезли в сила ограничения и забрани, като превръщане на пасища и ливади в обработваеми земи, използването на пестициди и минерални торове, изграждане на нови МВЕЦ, улавянето и убиването на екземпляри от защитените птици, се въвеждат и нови. Забранява се култивирането на чужди бързорастящи растителни видове, пресушаване на ливадите чрез нови дренажни съоръжения и практикуване на офроуд спортове в ливадите.

Въпреки че е приета още през 2007 г. заедно с присъединяването на страната към Европейския съюз, до момента мрежата Натура 2000 нямаше планове за управление. Приемането на планове за повече зони означава подобряване на възможностите да управляваме и използваме безценния природен ресурс, който те опазват.

#НАТУРА 2000

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници