Не е имало нови промени в земната настилка след свлачището в Перник

Не е имало нови промени в земната настилка след свлачището в Перник
снимка: zapernik.com
A A+ A++ A

Нощта в пернишкия квартал „Рудничар” е преминала относително спокойно – не е имало динамични промени в земната настилка.

Това каза областният управител на Перник Ирена Соколова по повод обявеното бедствено положение в пернишкия квартал заради образувало се свлачище, цитирана от „Фокус”.

Свлачището е вследствие на незаконния добив на въглища. Три къщи на улица в квартала са пропукани.

През цялата нощ е имало полицейско присъствие и охрана в квартала. Днес дейностите на спасителните екипи продължават с отстраняването на опасен стълб, който се намира на територията на свлачищния район.

Жителите на квартал „Рудничар” споделиха, че животът им е съсипан. Те бяха принудени да напуснат подкопани си домове.

В ефира на Нова телевизия пострадалите от незаконния добив на въглища казаха, че са принудени да пребивават при приятели, защото на осигуреното им от властите място за временно настаняване нямало ток и вода.

Потърпевшите обясниха, че проблемът с изкопаването на галерии съществува от пет години насам, но институциите не са правили нищо по въпроса.

Кметът на Перник Иван Иванов пък заяви, че добивът на въглища от псевдо миньори все още не е криминализиран. А всеки месец Общината харчи средно между 3000 и 5000 лв. за запълването на дупките.

В сряда заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обяви, че се работи за инкриминиране на незаконния добив на подземни богатства.

#свлачище #Перник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници