Сашко от Перник е гений по математика

Сашко от Перник е гений по математика

БТА

A A+ A++ A

След вливките на стволови клетки в Сърбия Сашко от Перник значително се подобри. Момчето разбира всички, обслужва се сам и е започнал да решава сложни математически задачи за секунди.

Това разказа пред "България Днес" Александър Цветанов, бащата на 12-годишния Сашко.

Александър е дете с аутизъм, което изчезна на 11 ноември 2022 г. по време на разходка с баща си в планинската местност Голо бърдо. Много специалисти и доброволци се стекоха на помощ да намерят изчезналото момче. Към операцията бяха включени дори ясновидци и екстрасенси. В безизходицата си бащата на Сашко обяви награда от 100 хиляди лева за намирането му. След тежко и изтощително търсене Сашко бе открит жив и здрав 9 дни след изчезването си по средата на дере в планината. Момчето отдавна влезе в нормалния си ритъм на живот и у дома почти не се сещат за кошмара, който преживяха покрай загадъчното му изчезване.

След като бива намерен, бащата на момчето дава всичко от себе си, за да може Сашко да подобри състоянието си. Баба му Анна Алексова също е неотлъчно до внука си и много помага за грижите. Жената 30 години е била детска учителка, а сега се е отдала на обучението и възпитаването на внука си. Александър-старши научава за иновативна процедура в Нови Сад, Сърбия. Терапията представлява вливки на стволови клетки, които се изтеглят от костния мозък на таза на Сашко и се вкарват в спиналната артерия на гръбначния стълб на детето.

"Процедурите ми костваха 50 хиляди лева, но като родител съм длъжен да направя всичко възможно детето ми да се лекува. За щастие вливките имаха много добър ефект и състоянието на Сашко значително се подобри. Той много добре ме разбира, приготвя си сам багажа за плуване, облича се и се самообслужва. Доволен съм! Не мога да кажа, че говори свободно, но разбира 100 процента и може да се оправя самичък", разказа Цветанов.

Развълнуваният баща сподели, че Сашко е много по-осъзнат, има желание да ходи на училище, да пише и да чете.

"По време на грипната ваканция правехме диктовки по вайбър и той пишеше по 3-4 страници без проблем. Открих и таланта му да решава светкавично, за по-малко от секунда задачи с трицифрени числа.

Сашко буквално знае отговора веднага след като задачата е поставена" - с гордост разказа родителят.

Оказва се, че състоянието на момчето дотолкова се подобрило, че Сашко постигнал значителни успехи в плуването и през май месец ще участва в състезание по водния спорт.

"Освен с плуването синът ми има още нови картини, които надявам се скоро да можем да презентираме в трета самостоятелна изложба. Открих, че Сашко обича и да кара шейни, та освен всекидневните разходки, които правим, добавихме още едно увлечение във всекидневието си", разказа Александър.

#Перник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници