ЕЦБ запазва спешната помощ за гръцките банки

ЕЦБ запазва спешната помощ за гръцките банки
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Централната банка на Европа ще остави отворена програмата за спешна помощ за Гърция, но няма да увеличава достъпните средства по нея.

Управителят на централната банка Янис Стурнарас, обеща да направи всичко, „за да се гарантира финансовата стабилност” на страната и да се избегне хаос в гръцката икономика, се посочва в комюнике на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Управителният съвет взе предвид сегашните обстоятелства и реши да запази тавана на предоставяните ликвидни средства на гръцките банки на равнището, определено в петък”, се допълва в комюникето на ЕЦБ. 

Управителният съвет на ЕЦБ приветства решимостта на министрите от страните от еврозоната да предприемат допълнителни мерки за подобряване стабилността на икономиките им и да бъдат готови на решителни стъпки за заздравяване на Икономическия и валутен съюз.

По-рано през деня Би Би Cи, позовавайки се на собствени източници, съобщи, че ЕЦБ ще прекрати извънредното кредитиране на банките в Гърция още днес.

Нормалното функциониране на гръцките кредитори зависи от програмата за спешна ликвидна помощ (Emergency liquidity assistance – ELA). При блокиране на свежите пари Гърция вероятно щеше да бъде принудена да обяви неработен ден за банките в понеделник.

#ЕЦБ #Спешна помощ #гръцки банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници