МЗ предлага: Спешните медици да издават хартиени рецепти до 1 март 2024 г.

МЗ предлага: Спешните медици да издават хартиени рецепти до 1 март 2024 г.
A A+ A++ A

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект за допълнение на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарства. С него се предлага удължен гратисен период за издаването на електронни рецепти от работещите в центровете за спешна медицинска помощ. В срок до 1 март 2024 г., единствено за служителите от ЦСМП, се допуска предписване на лекарствени продукти за лечение на диабет и антибактериални лекарствени продукти за системна употреба и на хартиен носител.

При изпълнение на предписанията, магистър-фармацевтът трябва да извършва проверка в списъка на лицата, работещи в центровете за спешна медицинска помощ, публикуван на интернет страницата на Националната здравноинформационна система. В случай, че съответното лице не е вписано в списъка, предписанието не се изпълнява.

„Решението е взето в резултат на затруднения с предписването на тези лекарствени продукти в спешни случаи от екипи на ЦСМП, когато те извършват прегледи на пациенти в спешни състояния в отдалечени и труднодостъпни райони на страната без връзка с интернет. Установи се, че много от тези екипи не разполагат с техническата възможност да предписват лекарствени продукти електронно. Целта на допълнението е да се осигури преходен период, през който за медицинските специалисти, работещи в ЦСМП да се осигури техническа възможност за електронно предписване. С промяната се цели предотвратяване на случаите, в които пациенти, намиращи се в труднодостъпни и отдалечени райони на страната няма да могат да получат предписаните медикаменти поради липса на технологична възможност за това. Предвижда се наредбата да влезе в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“, за да могат тези процеси да стартират своевременно”, пишат от МЗ.


#МЗ #електронни рецепти #хартиени рецепти #Спешна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници