Кой е задържаният атентатор във Франция?

Кой е задържаният атентатор във Франция?
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

В петък светът бе разтърсен от множество атентати на различни континенти. Една от тях бе във Франция, където край Лион беше щурмувана американска фабрика за промишлени газове. При атаката е бил обезглавен един човек и е имало неуспешен опит за взривяване на завода.

Кой обаче е атентаторът, задъжан от френските сили на реда?

35-годишният Ясин Сали е спокоен човек, баща на три деца, който не се откроявал с нищо, разказват жители на лионското предградие Сен Приест, където живеел той, предаде ТАСС. По-рано днес Сали взриви газови бутилки във френски завод, а преди това е убил и обезглавил шефа на компанията, в която е работил, след което е захвърлил тялото му пред предприятието.

Според анонимен източник 35-годишният Сали е влязъл в промишления обект, размахвайки главата на шефа си, след което я е поставил на металната ограда. Двамата са работили в предприятие за доставки в община Шасьо, в района на Лион. Дружеството е доставчик на компанията Еър Продъктс, която е собственик на завода.

„Това обяснява как са влезли безпрепятствено в завода“, заявил е анонимен източник. От своя страна следователите все още не са установили точно в кой момент жертвата е била обезглавена. 

Пожарникарите, които били извикани на мястото на инцидента в петък, са били посрещнати от Салхи с вика „Аллаху Акбар“ (Аллах е най-велик). Огнеборците са успели да го обкръжат и да го задържат до идването на жандармеристите.

Сали е започнал работа в компанията за доставки преди няколко месеца.

Сали, съпругата му и съучастникът му в нападението бяха арестувани. В интервю за местно радио съпругата на Ясин Сали сподели, че е шокирана и изумена от извършеното от мъжа й. Тя разказа, че той работи като шофьор-доставчик и сутринта излязъл както обичайно от дома си, за да разнася малки товари.

"Ние сме нормални мюсюлмани. Спазваме Рамадана, имаме три деца и нормален семеен живот", категорична е съпругата.

Ясин Сали е бил разследван за радикални прояви, но няма криминално досие, за разлика от много хора от неговото обкръжение, съобщи по-рано министърът на вътрешните работи Бернар Казньов.

През 2006 година Ясин е бил включен от разузнавателните служби в списъка със заподозрените за радикализъм, но през 2008 година разследването не е подновено.

Припомняме, че Франция не бе единствената държава, която бе сполетяна от кървав атенат в петък. В Тунис въоръжени нападатели откриха огън по хотели с туристи. Най-малко 27 души са загинали, включително чуждестранни туристи от Германия и Великобритания. Единият от нападателите е убит от полицията.

В Кувейт „Ислямска държава" пое отговорност за експлозия в джамия в столицата. Най-малко 25 души са загинали, а над 200 души са ранени.

#Кувейт #Тунис #атентат #Лион #Франция #ислямска държава #Ясин Сали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници