Външно: Няма данни за пострадали българи в Тунис

Външно: Няма данни за пострадали българи в Тунис
Снимка: Туитър
A A+ A++ A

От Министерството на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за пострадали нашенци от атентата в Тунис.

"Остро осъждаме терористичните актове от 26 юни в джамията „Имам Ал-Садик” в Кувейт и хотелски комплекси в гр. Сус, Тунис, довели до смъртта на общо над 40 и раняването на много други цивилни граждани по време на петъчната молитва в кувейтската столица и в резултат на терористичното нападение в туниския курортен център", съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

"Поднасяме своите най-искрени съболезнования на семействата на загиналите и ранените и изразяваме дълбокото си възмущение от използването на агресия. Убийството на невинни хора не оправдава каквито и да било цели и политики.

Изразяваме надежда, че гражданското общество в страните от региона на Близкия изток и Северна Африка ще намери съпротивителни сили за противодействие на разпространението на терористичната и радикална философия на групировки от рода на „Ислямска държава” и „Ал-Каида”.

Изразявайки солидарността си към кувейтския и туниския народи, призоваваме всички сили участници в политическите процеси в страните от региона да мобилизират целия си наличен ресурс в името на възстановяването на стабилността и сигурността във всички конфликтни точки, източник на напрежение", добавят от ведомството.

Припомняме, че в петък най-малко 27 души са застреляни, след като неизвестни откриха стрелба на плажа пред два хотела в град Сус. Окончтелният брой на жертвите все още не е известен, но вероятно мнозина от жертвите са чужденци - вероятно английски и германски туристи.

Единият от нападателите е задържан, а другият е застрелян от полицията. До него е имало автомат Калашников.

Говорителят на министерството Мохамед Али Аруи заяви по националната телевизия, че нападението в град Сус е „терористичен акт“. Той допълни, че нападателят е убит.

Радикалната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата.

#МнВР #Тунис #атентат #стрелба #Сус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници