Менда Стоянова: Всичко можем да очакваме от Искров

Менда Стоянова: Всичко можем да очакваме от Искров
A A+ A++ A

Фалитът на Корпоративна търговска банка - четвърта по големина в България до преди година, е достатъчен мотив гуверньорът на БНБ да подаде оставка. Това мнение изрази пред БНТ председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Преди две седмици депутатката предизвика изненада със заканата си: "Ако на 19 юни Иван Искров не подаде оставка, лично ще отида и ще го набия в БНБ". 

Днес на посочената дата Стоянова беше по-уклончива: "Всичко можем да очакваме от г-н Искров".

"Откакто КТБ е поставена под специален надзор, а вече и в несъстоятелност, там нещата не се решават. В никакъв случай не искам да обвинявам г-н Искров директно, защото съм убедена, че нито по закон, нито формално той носи някаква вина за фалита на КТБ, но смятам, че като гуверньор на Централната банка той е допуснал по един или друг начин фалита на четвъртата по големина банка след 20 години. Спомняте си, че горе долу преди 20 години бяха фалитите на българските банки, и мисля, че това е достатъчно, за да си подаде оставката един гуверньор", прикани отново Менда Стоянова.

По последна информация, цитирана от "24 часа", управителят на БНБ Иван Искров обаче няма да подаде оставка на днес.

Искров е на среща на върха в ЕЦБ, където е споделил пред хора от обкръжението му, че няма да се “поддаде на натиск за оставка, и ще се оттегли при създадени условия да няма вакуум в управлението на БНБ”.

За избора на новия управител желанието на управляващите е било да бъде с консенсус. "Очевидно това няма да се случи, но аз продължавам да смятам, че новият гуверньор ще бъде избран с един значителен брой гласове от народните представители, включително от почти всички парламентарни групи", посочи шефката на бюджетната комисия.

 

#БНБ #Иван Искров #Менда Стоянова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници