Исландия e най-мирна, а Сирия най-размирна държава

Исландия e най-мирна, а Сирия най-размирна държава
A A+ A++ A

Най-спокойните държави са Исландия, Дания и Австрия. На обратния полюс е Сирия. Това показва класацията на 162 държави, подредени в Глобален индекс на мира от Института за икономика и мир (Institute for Economics and Peace).

България е на 32 място, по-близо до мирните страни.

Задълбочаващата се пропаст между богатите европейски страни, които живеят в мир, и обхванатите от конфликт бедни страни в Африка и Близкия изток показва, че светът е все по-разделен, коментира ДПА.

Глобалният индекс на мира се изчислява по 23 критерия, свързани с вътрешни и външни конфликти, разходи в сферата на отбраната, тероризъм, убийства, ръст на престъпността и др.

Страните, постигнали най-сериозен напредък в преодоляване на вътрешни размирици, спиране на военни действия и излизане от конфликти със съседни държави, са Гвинея-Бисау, Кот д'Ивоар, Египет и Бенин.

Сирия остава най-размирната страна, заемайки последното 162-о място пред Ирак, Афганистан, Южен Судан и Централноафриканската република. Либия търпи най-осезателно влошаване на положението и пада до 149-о място, а Украйна е на втора позиция по този показател след падането на Янукович от власт и последвалия военен конфликт заради Крим.

81 държави са станали по-мирни, а 78 по-размирни, сочи класацията. 15 от 20-те най-мирни страни са европийски. 

Интензивността на въоръжените конфликти се увеличи драматично и броят на убитите в конфликти по света нарасна с 3,5 пъти - от 49 000 убити през 2010 г. на 180 000 убити през 2014 г. Насилието тегли 13,4% от световния БВП, се посочва в доклада.

2014 г. беше белязана от две противоположни тенденции - от една страна, много от държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие постигнаха исторически нива на мир, докато от друга страна, държавите, раздирани от конфликти, особено тези в Близкия изток, бяха обзети от по-голямо насилие, отбелязва Стив Килелея, основател на Института за икономика и мир.

 

#Исландия #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници