Вулкан пак изригна в Исландия, евакуираха цяло градче (ВИДЕО)

Вулкан пак изригна в Исландия, евакуираха цяло градче (ВИДЕО)

Стоп кадър/YouTube/BBC

A A+ A++ A

Вулкан изригна северно от югозападния исландски град Гриндавик рано в неделя, близо до мястото на предишно изригване през декември, съобщи Исландската метеорологична служба (IMO).

Сеизмичната активност се засили през нощта и жителите на Гриндавик бяха евакуирани около 3 сутринта, съобщи исландската обществена телевизия RUV, цитирана от АФП. "Пукнатина се е отворила от двете страни на дигите, които се изграждаха северно от Гриндавик", пише метеорологичната служба. В района е абявено бедствено положение.

Изображенията на живо показаха струи светеща оранжева лава, бълващи на фона на тъмното зимно небе.

Това е петото вулканично изригване в Исландия за две години, като предишното се случи на 18 декември в същия регион югозападно от столицата Рейкявик.

Гриндавик, малко рибарско селище с около 4000 души, беше евакуирано като предпазна мярка на 11 ноември. Оттогава на жителите е разрешено да се върнат за кратки периоди, преди отново да бъде наредена евакуация през нощта.

В Исландия има 33 активни вулканични системи, най-големият брой в Европа. Разположена в Северния Атлантик, Исландия е разположена на Средноатлантическия хребет, пукнатина в океанското дъно, разделяща Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи.

От посолството на България в Норвегия предупреждават българските граждани, които ще пътуват или се намират в Исландия да се съобразят с указанията на властите след вулканичното изригване близо до югозападното градче Гриндaвик.

При необходимост от съдействие българските граждани в Исландия могат да се обръщат към българското посолство в Осло, Кралство Норвегия, на телефона за неотложни случаи: +47 480 89 793. Сигнали може да се подават и на имейл: embassy.oslo@mfa.bg

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Република България няма дипломатическо или консулско представителство на територията на Исландия. Посолството на България в Осло, Норвегия е акредитирано и за Исландия и българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Исландия, могат да се обръщат към него.

#вулкан #Исландия #Гриндавик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници