Депутатите решиха: Предварителните графици за отпуската отпадат

Депутатите решиха: Предварителните графици за отпуската отпадат
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В петък депутатите приеха на първо четене да отпадне задължението за предварителните графици за отпуските и изискването работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Гласовете на 147 души одобриха предложението на Петър Кънев от левицата.

Депутатите разрешиха въвеждането на гъвкаво работно време като се спазва 40-часовата работна седмица, залегнало в правителствения проект. Закъсненията няма да се санкционират - ще можем да ги отработваме. Работодателят обаче ще може да освобождава работници дисциплинарно, без да иска разрешение от Инспекцията по труда, както е сега.

С така приетите текстове се възстановява правото на работодателя да прекратява с предизвестие трудовия договор с лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Пленарната зала отхвърли идеята на реформаторите годишнините от Априлското въстание официално да се отбелязват на 1-ви май заедно с Деня на труда.

Припомняме, че в четвъртък депутати от различни групи проведоха горещи дебати по темата. Според БСП това предложение цели да неглижира Деня на труда, а и Априлското въстание избухва на 20 април по стар стил, което по нов стил прави 2 май, а не 1 май. 

В крайна сметка 34 депутати подкрепиха предложението, 41 бяха "против", а 78 се въздържаха.

#депутати #отпуска #Априлско въстание #БСП #Петър Кънев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници