Болницата в Радунци затваря, местят пациентите в сходни здравни заведения

Болницата в Радунци затваря, местят пациентите в сходни здравни заведения
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Белодробната болница в село Радунци, където от понеделник (8 юни) няма електричество, ще бъде затворена. Пациентите, които са настанени там ще бъдат преместени в заведения със същия профил във Велинград, Трявна, Искрец и Роман.

Това става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването.

В него се посочва, че настоящият екип на Министерството на здравеопазването заварва лечебното заведение в Радунци в състояние, в което дружеството практически няма финансиране по здравна каса и не работи по клинични пътеки. То не е плащало ток от 2013 г., а тъй като не са плащани и осигуровки на работещите там, НАП му запорира сметките.

"Поради тези причини сегашното ръководство на МЗ взима решение за ликвидация на дружеството и за освобождаване на управителя му по негова молба", се посочва още в документа на МЗ.

Здравното заведение от вчера е без ток, а пациентите масово си тръгват, недоволни от условията и липсата на ток.

Персоналът не е получавал заплати с години. Задълженията на болницата за заплати, ток и храна са стотици хиляди левове. Директорът - д-р Милко Димитров, не вижда изход от създалата се ситуация. "Ако не се преведат пари на ЕВН, поне малка част, за да пуснат тока, заключвам и отивам в София да дам ключовете на министъра. Няма друг изход", категоричен е той, цитиран от БГНЕС.

От ръководството на болницата са алармирали за случващото се принципала в лицето на Министерство на здравеопазването, но едва към момента получават отговор от София.

Персоналът на лечебното заведение не е получавал целите си заплати за 2012 г., 2013 г., част от 2014 г., получавали са само аванс. От началото на настоящата година не са получавали нито аванс, нито заплата. Заради финансовите затруднения на болницата в Радунци, хората от персонала, които живеят в селото, миналата година стояха близо 6 месеца без ток в домовете си.

Белодробната болница в село Радунци е уникална по рода си заради процедурите, които се извършват там, и въздушните течения, които преминават от там. Това е най-голямата белодробна болница на Балканите. В момента работи само едно отделение в Радунци, останалата база е занемарена от години наред. За последно помещенията са пребоядисвани през 1955 г., т.е. преди 60 години. Старото ръководство на болница е разпродало всичко, което е можело да се продаде. Котелното, радиаторите, хоризонталните и вертикалните щрангове са били нарязани до 2007 г. за скрап и в момента отоплението е на радиатори с огромна консумация на ток. Стаите са големи, с по 8 легла, и трудно се отопляват. От около 300 души персонал преди няколко години, които са обслужвали над 700 пациенти, в момента работят едва 15 души.

#болница #Радунци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници