Морбили започва с висока температура и отпадналост

Морбили започва с висока температура и отпадналост

canva

A A+ A++ A

От Националният център по заразни и паразитни болести потвърдиха, че дете на 4 години е първият потвърден случай на морбили в страна. Епидемиологът д-р Христинана Бацелова каза, че има случаи на фалшиви бележки за деца, които не са ваксинирани, за да могат да посещават ясли и градини.
В ефира на “България сутрин” Бацелова обясни, че морбили се разпространява по въздушно-капков механизъм. Отделя се вирусът и се заразяват контактните. Ако не са ваксинирани, се разболяват между 7 и 10 дни, след като са контактували с източника на инфекция.

Пред Bulgaria ON AIR епидемиологът уточни, че симптомите първоначално започват с повишена температура, отпадналост, децата отказват да се хранят, а очите им се зачервяват. Към втори-трети ден могат да се появят петна в устната кухина, а между трети и пети ден обривът се появява на главата и след това се разпространява по цялото тяло.

За първия случай на морбили у нас стана ясно, че детето не е пътувало в чужбина. Това означава, че някой друг е бил болен и го е разболял. Д-р Бацелова съветва родителите да проверят децата си имат ли ваксинация срещу морбили, като добави, че е добре и всеки възрастен да знае собствения си имунен статус - дали е ваксиниран и с коя ваксина.

"Заболяването протича най-тежко при неваксинирани деца до 5-годишна възраст и възрастни над 20-годишна възраст. Опасно е за бременните жени. Усложненията могат да са: вирусна пневмония, вторична бактериална пневмония, може да се стигне и да енцефалит и летален изход", предупреди епидемиологът.

Д-р Бацелова посъветсва да се консултираме с лекар, ако имаме кашлица, която продължава повече от две седмици.
За превенцията срещу кърлежи отбеляза, че най-сигурният начин е напръскването с репеленти. Тя добави, че трябва да сме с дълги чорапи, когато навлизаме в тревисти и гористи райони.

#болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите