Ердоган губи абсолютното мнозинство, кюрдите в Турция празнуват

Ердоган губи абсолютното мнозинство, кюрдите в Турция празнуват
A A+ A++ A

Ислямско-консервативната партия на турския президент Реджеп Ердоган спечели парламентарните избори в Турция, но загуби абсолютното си мнозинство в парламента и вече не може да управлява сама, според преброяването на почти всички бюлетини.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която е на власт от 2002 г., получава 259 места в 250-местния Меджилис (парламента). За нея гласуваха 41% от явилите се в избирателните секции.

Кюрдската партия Народна демократична партия събра 12,5% от гласовете и изпрати 78 депутати в парламента, сочат преброените вече 98% от гласовете, съобщиха турската телевизия и информационните канали в страната.

За съставяне на самостоятелно правителство ПСР се нуждаеше от 276 депутати

а за абсолютно мнозинство - 330. Това щеше да й позволи да промени Конституцията и да превърне Турция в президентска република.

На второ място е кемалистката Народно-републиканска партия (НРП) с 24,7%, а трета е Партията на националистическото движение (ПНД) със 17%.

При тази конфигурация като най-вероятен коалиционен партньор на ПСР се очертава националистическата ПНД.

Празнична вечер избухна в населените със кюрди територии

на Турция.

Прокюрдската Демократична народна партия (ДНП) на Селахатин Демирташ прескочи 10-процентния избирателен праг, установен в Турция, и влезе в парламента с гласовете на около 11,3 на сто избирателите, според предварителните оценки.

Избирателната активност в Турция надхвърли 85%. Общо са гласували повече от 37 милиона от общо 53,7 милиона турски граждани, имащи право на глас.

Заместник-председателят на Партията на националното действие Октай Вурал каза пред Ройтерс, че евентуално решение за коалиране с Партията на справедливостта и развитието ще бъде взето от централното ръководство на ПНД.

Нашата цел беше да формираме еднопартийно правителство

Според изборните резултати, все пак, право на нашата централа е да прецени възможностите за коалиране“ с ПСР", каза Вурал.

Междувременно, лидерът на опозиционната Републиканската народна партия в Истанбул Мурат Караялчин каза пред журналисти, че президентът Ердоган трябва да натовари председателя на РНП с формирането на правителство, което, по думите му, ще е успешно. /ДД

#Селахатин Демирташ #Ердоган #кюрди #Реджеп Ердоган #Турция #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници