Скандал се вихри около скулптурата на цар Самуил

Скандал се вихри около скулптурата на цар Самуил
A A+ A++ A

Скандал се вихри около скулптурата на цар Самуил. Авторът на паметника Александър Хайтов и зам.-кметът на общината Тодор Чобанов не могат да се раберат за очите на владетеля защото светели, съобщава Нова телевизия.

„Направил съм нещо, което го няма в цял свят. Има един ефект в погледа на Самуил, който нощно време при запалено осветление срещу него, очите му леко ще светят, ще фосфорицират. Просто очите му ще изглеждат като живи. Този ефект го няма никъде по света. А сега зам.-кметът на общината Чобанов се притеснява, че това няма да се хареса на хората и те няма да им гласуват нов мандат“. Това разказа Хайтов.

По думите му не трябва един паметник да кара хората дали да гласуват, или не. „Ако на хората не им хареса, ще ме оплюят. В случая някой ще стане за резил. За мен обаче този ефект ще е част от естетиката на този паметник”, обясни Хайтов.

Авторът на монумента каза още, че по време на работата си по паметника си е счупил ребра и два месеца е лежал. „Година близо не съм спал, но вече всичко е готово”, каза още Сашо Хайтов.

Скулптурният монумент „Самуил - цар на България” ще бъде открит утре (8 юни) от 12:00 ч. в парковото пространство пред базиликата „Света София”. Скулптурата тежи около тон и половина и е факт след една близо година работа.

Паметникът се издига по повод на 1000-годишнината от кончината на цар Самуил и на неговата епоха, наричана от историците „българската епопея” за независимост.

#Самуил #паметник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници