В Бургас откриха паметника на загиналите полицаи, пометени в патрулката си от рейс с мигранти

В Бургас откриха паметника на загиналите полицаи, пометени в патрулката си от рейс с мигранти

Стоп кадър/Флагман

A A+ A++ A

Откриха паметника на загиналите полицаи в Бургас, изпълняващи служебен дълг в защита на държавата. Старши инсректорите от Първо РУ Атанас Градев (43 г.) и Йордан Илиев (30 г.) загубиха живота си рано сутринта на 25 август 2022 г., след като бяха пометени заедно с патрулната кола при входа на кръговото кръстовище "Трапезица” от препускащ с бясна скорост автобус с мигранти на 25 август миналата година. Монументът е дело на бургаския скулптор и художник Атанас Стоянов, предаде "Флагман".

На мястото, където стана жестоката катастрофа, в момента са близките на двамата полицаи, граждани, политици и висшето ръководство на МВР, бивши министри и директори в МВР.

Кметът на Бургас Димитър Николов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов символично откриха паметника.

"Тук на това място, те стриктно изпълнявайки своите служебни задължения, с цената на своя живот направиха така, че Бургас ще спи спокойно. Съболезнования на близките. Те са непрежалими. Важно е да помним двамата с дробро, с мил спомен за това, че те са били част от нас, част от полицията на град Бургас. Убеден съм, че тук работят доблестни жени и мъже – бургаски полицаи, които съзнават риска за живота си, но и носят отговорност. И съвестно изпълняват задълженията си. Гордея се, че работят такива служители. Пазят нашия живот. Вечна памет на нашите съграждани. Нека всеки, който минава покрай паметника, да свежда чело. Да ги помни. Те не загинаха по естествен начин, а загинаха, пазейки нашата държава", каза кметът Димитър Николов.

Областният управител Пламен Янев на свой ред добави, че трудно се говори в такъв момент, свързан със събитие, което всички бихме искали да не се случва. Нека си дадем равносметка какво означава за всеки служител на реда неговото семейство и че това е част от ежедневието му – риска за живота, призова той.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в своето слово припомни, че на днешния ден преди точно 1 година – командирът на отделение Атанас Градев и Йордан Илиев – старши полицай, загубиха живота си. "Двама достойни мъже, които с цената на живота си предотвратиха още по-голяма трагедия. Паметникът е жест и благодарност към нашите колеги – място, където да сведем глава с благодарност. Благодаря на колегите и всички, помогнали за издигането на паметника. Благодаря на Община Бургас, на автора на паметника. Знак за почит към саможертвата на българските полицаи. Няма думи, скоито да се заличи болката. Не е в човешката власт да се заличи ходът на живота . Но ще запазим в спомените си давамата полицаи – Атанас Градев и Йордан Илиев ще останат винаги с нас", каза министър Стоянов.


#Бургас #паметник #полицаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници