ГЕРБ поздрави БСП и „Атака“ за новата им „коалиция“

ГЕРБ поздрави БСП и „Атака“ за новата им „коалиция“
По-рано лидерът на „Атака“ Волен Сидеров призова президента да стане гарант за провеждането на референдум. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В намерението на „Атака“ да подкрепи БСП в искания вот на недоверие към кабинета заради отказа от АЕЦ „Белене“ от ГЕРБ видяха нова коалиция.

„Искаме да честитим новото политическо генно инженерство в 41-вото народно събрание, а именно новата коалиция между г-н Сергей Станишев и г-н Волен Сидеров по повод предстоящия опит за вот на недоверие срещу кабинета“, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, цитиран от „Фокус“.

„Искаме да поздравим двамата лидери на БСП и „Атака“ с успешна, бъдеща и ползотворна работа“, добави той.

Народният представител отговори така на въпрос дали всъщност в ГЕРБ не ревнуват, че „Атака“ вече не подкрепя тях, както беше в началото:

„Откакто ГЕРБ е на власт, е водила една политика и никога не е търсила безпринципни коалиции. Всеки, който е подкрепял нашите решения, ги изразява чрез своето гласуване в 41-вото народно събрание. Тук разликата е огромна, тъй като, бих казал, жалкият опит за провеждане на вот на недоверие от „алтернативата“, която не може да събере осем гласа, не им достигат, за да започне процедурата за вот на недоверие“.

Ненков допълни, че у ГЕРБ няма ревност, просто с лека ирония се опитвали да честитят тази „страхотна коалиция“, предаде Дарик радио.

Преди дни от левицата обявиха, че подготвят вот на недоворие срещу управляващите заради решението да спрат строежа на АЕЦ „Белене“. Оказа се обаче, че дори традиционните им партньори от опозицията – ДПС, няма да го подкрепят.

Единствено националистическата партия обяви, че ще даде своите гласове „за“, и по този начин вотът ще може да бъде внесен в парламента с необходимите 48 гласа. БСП има 40 депутати, а „Атака“ – 10.

В четвъртък Сидеров заяви, че подписите вече се събират и ще бъдат налице на следващия ден. Неуспехът на вота на недоверие обаче е сигурен, тъй като за неговото гласуване са нужни 121 гласа, посочват от управляващата партия.

„Очевидно няма нужда от архитекти на нови коалиции, достатъчно е да се провежда принципна политика и те сами се самоорганизират срещу принципната политика на ГЕРБ“, заяви пък зам.-председателят на ПГ на партията Димитър Главчев, цитиран от БТА. Според него различни коалиции се оформят по най-различни теми.

„Различното е, че ние носим отговорност и вземаме решение, докато преди това имаше само говорене. Откакто ГЕРБ е на власт, никога не е търсила безпринципни коалиции, а всеки, който е подкрепял решенията й, го е изразявал с гласуване. Така че разликата е огромна“, добави Главчев.

От ГЕРБ нарекоха опита за вот на недоверие „жалък“.

На въпрос за евентуален референдум за АЕЦ „Белене“ Александър Ненков отговори, че „най-лесно е някой да каже да се направи референдум, друг е въпросът на кого му стиска да поеме политическата отговорност и да вземе решение.

„АЕЦ „Белене“ е проект, който няма ясно бъдеще и ясно финансиране и зад който явно стоят нечии лични интереси“, посочи той.

По-рано в четвъртък лидерът на „Атака“ Волен Сидеров призова президента да стане гарант за провеждането на референдум.

„Референдума го искат не само жителите на Белене. Повечето българи ще бъдат „за“ строежа на нова централа“, категоричен бе той.

Националистът обяви, че „Атака“ ще започне подписка, за която ще разчита на всички хора, които смятат, че ликвидирането на ядрените мощности на България е грешка.

„След 2021 г. България остава без нито един ядрен реактор. Лишаваме се от най-евтиното производство на ток. Ще започнем да купуваме от Турция, която през това време ще построи 2 или 3 ядрени централи с руски реактори. Не е случаен фактът, че Борисов съобщи решението си веднага след посещението в Турция. Не е случаен и фактът, че ДПС не подкрепя вота на недоверие, защото закриването на „Белене“ е изгодно на Турция“, каза още Сидеров.

По-рано през деня лидерът на СДС Мартин Димитров призова Росен Плевнелиев да разсекрети стенограмите около разговорите за „Белене“ по времето на Георги Първанов, за да стане ясно дали българските интереси са били предадени.

Самият Първанов обяви междувременно, че ако оглави БСП, няма да се коалира с ГЕРБ, „Атака“ и РЗС.

#РЗС #Георги Първанов #Мартин Димитров #СДС #България #Росен Плевнелиев #Турция #президент #референдум #Димитър Главчев #ДПС #Александър Ненков #Волен Сидеров #Сергей Станишев #АЕЦ „Белене“ #вот на недоверие #коалиция #ГЕРБ #БСП #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници