17 000 лв. бонус взела шефката на Агенцията за малки и средни предприятия

17 000 лв. бонус взела шефката на Агенцията за малки и средни предприятия
На въпрос дали смята да върне парите, Велкова отговори: „На какво основание да ги върна?“. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Над 17 000 лева по „извънтрудови правоотношения“ е получил изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия Марияна Велкова за миналата година, показва справка по Закона за достъп до обществената информация.

От справката, получена от лидера на СДС Мартин Димитров и предоставена на Дарик радио, става ясно, че общо за 2011 г. Велкова е получила над 43 000 лева, като по-голямата част от тях са от заплатата й.

Заместник-директорът на агенцията Нина Тодорова е получила допълнителни пари в размер на повече от 14 000 лева, като общо за 2011 г. трудовите и извънтрудовите й възнаграждения са близо 33 000 лева.

Бонуси не са получили главният секретар и финансовите контрольори в агенцията, сочи още справката.

От агенцията обясниха за Дарик, че допълнителните средства са по граждански договори по проект, спечелен през 2009 г., и затова никой нямало нужда да си връща допълнителните пари.

Справката обаче не дава отговори как са формирани тези допълнителни средства, смята лидерът на СДС Мартин Димитров.

„Изпълнителният директор при основно възнаграждение от 26 000 лв. явно е преценил, че много добре си е свършил работата и е получил допълнително възнаграждение от близо 17 300 лв. Същото важи и за заместник изпълнителния директор, който при основно възнаграждение от 18 800 лв. е получил допълнително възнаграждение от над 14 000 лв. Друг е въпросът, кой е определил размера на бонуса – дали министърът на икономиката примерно. Те са преценили, че са постигнали толкова големи резултати, че да имат бонуси, които са в единия случай около 80 процента от заплатата, в другия - 70 на сто от заплатата“, коментира лидерът на сините.

Най-голямата сума от 25 600 лева е получена от „системен администратор“, но от справката не става ясно дали тази длъжност се заема от един или повече хора. От агенцията обясниха, че става дума за „най-малко трима души“.

Шофьорите пък са си разпределили бонус от 660 лева. Според Агенцията за малки и средни предприятия парите не са получени заради работата им по проекта, а за допълнителни дейности – за местене на бюра и бояджийски услуги.

„Всички възнаграждения, посочени в тази колона, включително и моето като ръководител на проекта, на заместник изпълнителния директор, като заместник ръководител на проект, и всички останали, обобщени надолу, са възнаграждения, получени по граждански договори, и в никакъв случай не става въпрос за бонуси“, обясни от своя страна Марияна Велкова.

На въпрос дали смята да върне парите, тя отговори: „На какво основание да ги върна?“.

Общата стойност на получените допълнителни възнаграждения от служителите в агенцията е над 127 000 лева.

#бонус #Мартин Димитров #СДС #Марияна Велкова #Агенцията за малки и средни предприятия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници