Местан: Ако имаше референдум през 1999 г., нямаше да сме в ЕС и НАТО

Местан: Ако имаше референдум през 1999 г., нямаше да сме в ЕС и НАТО
Лютви Местан Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако имаше референдум през 1999 година дали да дадем въздушен коридор на силите на НАТО и днес да имаме привилегия да бъдем страна член на Европейския съюз и на НАТО. Ако такъв референдум се бе случил, България щеше да има друга историческа съдба, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна.

Повод за коментара е обсъждането на шест проектозакона за промени в Закона за референдумите. Вчера президентът Росен Плевнелиев внесе предложение в парламента в деня на местния вот на 25 октомври да се състои и национален референдум по основни принципи, свързани с изборните права на българските граждани.

"С принципа "народът казва, а ние се съобразяваме" са се реализирали недотам демократични идеи и напъни. Не бива да се преиграва с референдумите, защото много често резултатът от тях следва конюнктурата на доминиращите настроения в обществото. Не винаги тези настроения на деня и емоцията на деня са в съответствие със стратегическите цели на българската държава и националния интерес", подчерта Местан.

Според лидера на ДПС може да се стигне до странни ситуации. Той даде пример - ако на балотаж в бургаско село се явяват кандидати на "Атака" и Патриотичния фронт, избирателите на ДПС ще бъдат принудени да гласуват за тях. Според Местан в основата на идеята за задължително гласуване е "абсолютно измамната теза, че гласовете за ДПС са константа и в този смисъл представителството на ДПС в парламента е функция на променливата, а променливата е активността".

#Лютви Местан #Местан #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници