Полицаите ще използват сила само при „абсолютна необходимост“

Полицаите ще използват сила само при „абсолютна необходимост“
Без дебат парламентът одобри на първо четене промени в Закона за МВР, които предвиждат полицаите да използват сила и помощни средства само при „абсолютна необходимост“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Без дебат парламентът одобри на първо четене промени в Закона за МВР, които предвиждат полицаите да използват сила и помощни средства само при „абсолютна необходимост“.

При акции, в които се използва физическа сила или оръжие, правоохранителните органи вече няма да са „длъжни по възможност“ да пазят живота на задържаните лица и да не застрашават живота и здравето на други лица, а ще са задължени да го правят, без да я има „вратичката“ за това дали са имали възможност или не, предаде Дарик.

Новите разпоредби забраняват използването на животозастрашаваща сила или употреба на оръжие за задържане или предотвратяване бягството на някого, който не представлява опасност за живота и здравето на другиго.

Въвежда се и изискването използването на физическа сила, помощни средства и оръжие да се планира предварително и да се контролира в хода на използването.

#МВР #закон #СИЛА #оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници