Минималната заплата се увеличава с 16 лв. от 1 юли

Минималната заплата се увеличава с 16 лв. от 1 юли
Ивайло Калфин Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Минималната работна заплата след първи юли ще се увеличи с 16 лева и ще надхвърли определения праг на бедност. След плащане на данъци и осигуровки, минималната заплата в момента осигурява чист доход от 282 лева. След първи юли той ще е със 16 лева повече и ще достигне 298 лева. Това е записано в доклада на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, съобщи БНР.

Кабинетът ще препотвърди влязлото в сила от януари увеличаване на минималната заплата и планираното ново от месец юли. Правителството трябва да съгласува намерението в националния тристранен съвет. ВАС отмени увеличенията с мотива, че не е спазена точно процедурата по съгласуване.

Ивайло Калфин аргументира предложението си като посочи, че периодичното увеличаване на минималното възнаграждение гарантира запазване и умерено увеличаване на покупателната способност на доходите на голяма част от работещите, а ръстът не води до допълнителни тежести в други области и ефектът върху държавния бюджет и бюджетните организации е предвидим и поносим. Освен това повишаването на минималната заплата е основно средство за борба със сивата икономика

На 19 май тричленен състав на Върховния административен съд отмени правителственото постановление за размера на минималната работна заплата за 2015 г. Причината за него е, че проектът за постановление не е бил съгласуван в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това според ВАС е съществено нарушение на административно-производствените правила и е самостоятелно основание за отмяна на постановлението.

Работодателските организации Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата заведоха съдебен иск срещу това постановление, защото решението не било съгласувано с тях.

#Ивайло Калфин #минималната работна заплата #заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници