Две години България да не приема нови бежанци, настоява Илияна Йотова

Две години България да не приема нови бежанци, настоява Илияна Йотова
Илияна Йотова Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България, Малта, Гърция, Италия и Испания са страни, които наистина понесоха най-сериозния натиск от бежанските вълни, коментира пред БНР евродепутатът Илияна Йотова по повод решението, че България трябва да приеме още нелегални мигранти при евентуалното въвегдане на „квоти за бежанци“.

"Естествено, не сме в ситуацията, в която са Италия и Гърция, така че очевидно не сме в тази графа, в която може да бъде задействан чл. 78 от Договора - за бежански вълни от третия свят. Едновременно с това ние също имаме своите проблеми. Аз твърдя, че България все още не се е оправила от онази шокова ситуация през 2012 г., когато буквално в рамките на 2 месеца на наша територия стъпиха над 10 000 души. Затова тези страни трябва да бъдат извадени извън скоба, извън това „приложение 1“ и „2“, които предлага ЕК, в които се определят квотите за всички държави членки. Тази позиция, според мен, трябва да бъде защитена много аргументирано от българското правителство в края на юни. Ако погледнете списъка на 6-те или 7-те приемателни пунктове в страната, които имаме, ще видите, че техния капацитет е почти изчерпан. Няма къде повече да бъдат настанявани тези хора. А няма и какво да се лъжем – условията за живот там са все още доста мизерни.", заяви Йотова.

Според нея, слагаме тигана, преди да сме хванали рибата, защото цялата тази политика ще стане факт, когато бъде приета от Съвета на министрите, който се очаква в края на юни. Засега, все още, е проект на ЕК . Непрекъснато има дисукисии в Комисията по вътрешна сигурност на ЕП, но всички тези неща бъдат в крайния си вариант в края на юни."

Илияна Йотова каза също, че дори и част от мерките за борба с миграцията по море, предвидени от ЕК, да бъдат приложени, натискът върху българската граница ще бъде засилен многократно. Тя се обяви за дострояване на стената по българо- турската граница. Според нея страната ни трябва да поиска „особен статут“ и да не участва с прием на квоти на нови бежанци от други страни-членки, в които те вече пребивават в следващите две години.

#бежанци #мигранти #ЕС #ЕК #Илияна Йотова #Йотова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници