„Грийнпийс“: Лобисти на въглищната индустрия завладяват ЕС

„Грийнпийс“: Лобисти на въглищната индустрия завладяват ЕС
Снимка: Greenpeace
A A+ A++ A

Разработваните в Европейския съюз нови стандарти за ограничаване на замърсяването на въздуха от въглищни електроцентрали могат да доведат до иначе предотвратимата загуба на 71 000 човешки живота между 2020 и в 2029 г., поради увеличен риск от сърдечен удар, рак на белите дробове и други заболявания, свързани със замърсяването на въздуха. До това заключение достигна съвместно изследване, проведено от „Грийнпийс“ и Европейското бюро по околна среда.

Замърсяването от въглища може да причини стотици хиляди допълнителни случаи на сърдечносъдови или дихателни заболявания, като например хроничен бронхит и астма. Децата са особено уязвими.

Използвайки официални данни, новото изследване създава модел на здравните щети, които биха били причинени от предложените ограничения за отделяне на емисии в ЕС, и ги сравнява с ограниченията, създадени на основа „най-добри налични технологии“. Например, при предложените емисионни ограничения, замърсяването с живак от въглища има по-голямо въздействие върху менталното развитие на ембрионите, новородените бебета и малки деца, в сравнение с емисионните ограничения, които са резултат от „най-добрите налични технологии“. Отделянето на токсични емисии би довело до над 200 000 допълнителни случаи на остър бронхит при децата и сериозни случаи на пристъпи на астма. Като цяло рискът от замърсяване на въздуха се оценява на над 52 млрд. евро за период от 10 години, изчислено на базата на стойности, използвани от Европейската агения по околна среда.

Тези допълнителни загубени животи и заболявания – и последвалите от това разходи – могат да бъдат избегнати, ако ЕС се придържа към мандата си да задава стандарти, които са в синхрон с това, което „най-добрите налични технологии“, приложени в най-добре представящите се централи вече постигат в рамките на икономически конкурентни условия.

Европейският съюз в момента работи по обновяването на своите ограничения за отделяне на емисии във въздуха за големи индустриални инсталации, включително ТЕЦ-ове на черни и лигнитни въглища, като част от Европейската директива за индустриални емисии. Процесът, при който се разработват и решават новите стандарти, известен още като „Процесът от Севиля“, ще определи задължаващи цели за токсичните емисии на серен двуокис (SO2), азотни оксиди (NOx), живак (Hg) и фини прахови частици, които ще са в сила през следващите десет години.

На 1-ви април тази година, експертният орган на ЕС – Европейското бюро за комплексно предотвратяване и контрол на околната среда, представи набор от предложени стандарти, които ще бъдат разгледани от работната група по-късно тази година, преди формалното им приемане в началото на 2016 г. През март „Грийнпийс“ публикува доклад „Как най-големите замърсители в Европа станаха своите собствени регулатори“, който показа, че предложените ограничения са по-слаби от съществуващите и в момента действащите ограничения в Китай, САЩ и Япония.

Докладът също така предупреди за това, че „Процесът от Севиля“ е завладян от представители на индустриите за изкопаеми горива, като по този начин показа навлизането на индустриални лобисти в правителствените делегации. От различните групи, които участват в разработването на новите стандарти, най-важната е Техническата работна група, която е председателствана от Европейското бюро за комплексно предотвратяване и контрол на околната среда. Установихме, че Техническата работна група е доминирана от представители на енергийните индустрии, като общият брой представители, платени от енергийни компании, в държавните делегации е поне 46. Те са в допълнение на 137 формално регистрирани индустриални представители, участващи в процеса.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, най-достъпният начин за намаляване на смъртността, причинена от замърсяване на въздуха, е както инвестирането в технологии, които третират крайното замърсяване, така и в преминаването към по-чисти източници на енергия10. Стриктни ограничения върху замърсяването на въздуха от въглищните централи могат да доведат до използването на технологии, които да предотвратяват или намалят емисиите, като по този начин подобрят качеството на европейския въздух, спасят десетски хиляди човешки животи и подобрят здравето на стотици хиляди европейци.

Лобисти на въглищната индустрия завладяват ЕС. Работният процес в общността не успява да вземе под внимание значителния отрицателен ефект и разходи, свързвани със слабите изискавания за замърсяване на въздуха, включително преждевременната смъртност и предотвратимите заболявания. Вместо това процесът избягва предлагането на емисионни ограничения, които ще изискват значителни инвестиции от операторите на централите. Всъщност, именно този процес води към предложените ограничения, които позволяват много централи да избегнат модернизация.

Източник: Greenpeace CEE/Bulgaria; "За Земята"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници