Бостънският атентатор е осъден на смърт

Бостънският атентатор е осъден на смърт
A A+ A++ A

Чеченецът Джохар Царнаев, който с по-големия си брат Тамерлан извършиха бомбения атентат на Бостънския маратон през 2013г. е осъден на смърт.

Съдебните заседатели признаха 21-годишния посдъдим за виновен по всичките 30 обвинения. След 15 часа заседания, те обявиха заключението си, а федералният съдия, водещ процеса, избра за наказание екзекуция чрез смъртоносна инжекция, вместо доживотен затвор без право на обжжалване.

Главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Лорета Линч коментира, че "най-тежкото наказание е подходящо за това ужасно престъпление". В бомбените експлозии и последвалото тридневно преследване на извършителите загинаха три и бяха ранени 264 души.

Същия екип съдебни заседатели реши през април, че чеченецът е виновен за поставянето на самоделните бомби на финала на маратона на 15 април, както и за това, че е застрелял полицай.

В продължение на 10 седмици в съдебната зала бяха изслушани около 150 свидетели, включително хора с откъснати от взрива крака. Един от тях - Мартин Ричард, описа ужасяващият избор, пред който е бил поставен - да остави 8-годишният си син да умре от раните си, за да може да спаси дъщеря си Джейн, която губи крака си, но оцелява.

Обвинението представи терориста като симпатизиращ на войнстващия ислям на "Ал Кайда". Той е извършил нападението като акт на отмъщение за американските военни кампании в мюсюлмански държави, твърдяха още прокурорите.

Защитата изненада всички като още в началото на 5 март заяви, че клиентът им е извършил всичките изредени престъпления. Но той е бил по-малкият изпълнител в заговор, замислен от 26-годишния му брат Тамерлан.

Решението на журито не означава, че екзекуцията предстои. Формалното обявяване на смъртната присъда от съдията Джордж О'Тул ще стане в рамките на няколко месеца. Междувременно защитата най-вероятно ще обжалва.

Щатът Масачузетс има смъртно наказание, но отношението към него не е еднозначно. Никой не е бил екзекутиран от почти 70 години, а смъртта за престъпление по щатските закони бе премахната през 1984г. Царнаев бе съден по федералните закони на Съединените щати, позволяващи екзекуция чрез смъртоносна инжекция.

От 1988г. само трима от общо 74 души, осъдени на смърт по федерални закони, са били екзекутирани. Един от тях е Тимъти Маквей, извършител на атентата от 1995г., в който във взривената федерална сграда в Оклахома сити загиват 168 души.

 

#Джохар Царнаев #атентат #Бостън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници