"Ню Йорк Таймс": САЩ преминават от изолация към сътрудничество с Русия

"Ню Йорк Таймс": САЩ преминават от изолация към сътрудничество с Русия
Джон Кери и Сергей Лавров. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

"Посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Сочи показва, че Вашингтон на този етап са се отказали от изолацията на Русия и са преминали към търсене на начини за взаимодействие с Москва", коментира американският вестник "Ню Йорк Таймс".

Изданието отбелязва, че и двете страни оценили срещата на Кери с руския президент Владимир Путин като "откровена, приятелска и целяща да намери обща стратегия за прекратяване на войната в Сирия и уреждане на положението в Украйна".

Според вестника опитите за изолация изглежда са в миналото. "Вместо това, акцентът е върху търсенето на нови начини за сътрудничество, по-специално относно Сирия", пише "Ню Йорк Таймс".

Обстановката, в която се проведе срещата в Сочи беше по-различна, лишена от озлобеност и риторика, характерни за времето на Студената война, които бяха неотменна част от отношенията на САЩ и Русия в последните няколко години.

Помощникът на руския президент Юрий Ушаков, коментирайки резултатите от срещата, заяви, че Кремъл счита разговорът за първия признак за осъзнаване на необходимостта от сътрудничество между двете велики държави.

"Нашият президент по време на срещата заяви, че наш принципен интерес е връщането на двустранните отношения на нормално ниво", заяви Ушаков. Както подчертал Путин, това е в интерес на Русия, но и на САЩ и е важно от гледна точка на международната стабилност и сигурност.

Говорителят на Кремъл заяви, че "това със сигурност не е пробив, но е проява на първите признаци, че двете големи страни са осъзнали, че трябва да се върнат към нормалното сътрудничество. "Въз основа на това считаме, че разговорите са полезни, необходими и положителни", каза Ушаков.

Държавният секретар предал поздрави от Обама, като подчертал, че той е бил много заинтересован от срещата.

Източник: БГНЕС

 

#Джон Кери #САЩ #Русия #Сочи #Сергей Лавров #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай