Михаил Миков: ГЕРБ неглижира ДАНС в полза на МВР

Михаил Миков: ГЕРБ неглижира ДАНС в полза на МВР
Има липса на виждане как изглежда МВР, смята Михаил Миков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През последните три години правителството на ГЕРБ неглижира ДАНС във функциите на агенцията за борба с корупцията по високите етажи и взаимния контрол с МВР, смята депутатът от „Коалиция за България“ Михаил Миков.

„Имаше тихо неглижиране на ДАНС през последните 3 години. Става въпрос за неглижиране на мястото на тази структура и неглижиране на функцията, заради която тя беше създадена, не само за контраразузнавателна дейност, за борба с корупция по високите етажи, но и в конкурентност с МВР и взаимен контрол. Там беше тотално неглижирана, а БОП беше издигната на друго равнище през последните 3 години“, заяви по БНР бившият вътрешен министър от Тройната коалиция Михаил Миков.

Той настоява за „общ рамков закон, който да ситуира службите на националната сигурност“.

„Има липса на виждане как изглежда МВР. В момента в парламента има внесен законопроект, който отново завъртя на 360 градуса в рамките на 4 години уредбата в МВР“, аргументира се депутатът от БСП.

Той допълни, че кабинетът „Борисов“ е одобрил идеята за съюз между криминална и охранителна полиция и създаване на ГД „Охранителна полиция“.

По думите на Михаил Миков вътрешният министър Цветан Цветанов често използва „похвати на внушения и инсинуации, да не употребявам и думата лъжи“.

Според Миков МВР трябва да има ясно разграничение между професионални и политически функции, а в момента има политическо сливане на МВР.

По повод заседанието по мегаделото „Наглите“ срещу групата за отвличания, на което в понеделник ще бъдат произнесени присъдите на обвиняемите, Михаил Миков призна, че темата му тежи, защото е част от несвършеното по негово време.

„Не е вярно, че са 18 отвличанията. Функционирането на „Наглите“ продължава и по времето на министър Цветан Цветанов. И по негово време става въпрос поне за 2 или 3 отвличания“, уточни Миков.

Той отбеляза, че е проверявана версията дали е имало връзки между МВР и групата за отвличанията, дали са подпомагани от органи на МВР.

„Начинът на действие на всеки един етап тогава, тези 4 по мое време извършени отвличания, се проучваше и тази версия. Надявам се сега да има повече възможности за изчистване на този въпрос“, добави Михаил Миков.

#„Наглите“ #мегаделото „Наглите“ #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #МВР #ДАНС #депутат от „Коалиция за България“ #Михаил Миков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници