САЩ ще конкурира „Газпром“ за газопровода в Гърция

САЩ ще конкурира „Газпром“ за газопровода в Гърция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ ще конкурира „Газпром“ за газопровода в Гърция. Това стана ясно от думите на  гръцкия външен министър Никос Коциас, който в момента е на посещение в САЩ, в интервю пред "Асошиейтед прес".

Американският държавен секретар Джон Кери му е казал, че САЩ са готови да направят контра оферта на тази на руския "Газпром" за инвестиране в газопровода в Гърция.

Гръцкият дипломат съобщи, че Кери му казал, че "САЩ са готови да направят контра оферта". Той обяви още, че специалният представител на Държавния департамент за международни енергийни въпроси, Амос Хоштейн, ще посети Атина в следващите няколко дни, за да обсъди тази тема.

"Газпром" ни даде много добра оферта", подчерта Коциас, като добави, че преговорите с руския енергиен гигант са икономически, а не политически.

Същевременно вчера (22 април) гръцкият министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис бе на посещение у нас, за да участва в  първата среща на работната група на високо равнище и на експертната работна група за вертикалния газов коридор, който да свързва от 2018-та трите балкански страни членки на ЕС.

Лафазанис казал, че руската тръба ("Турски поток" – бел. ред.), която се планира да пренася природен газ през Турция и Гърция до Македония, Сърбия, Унгария и останалата част от Централна Европа не е конкурентна на вертикалния газов коридор, пишат гръцките вестниците "Етнос", "Вима" и "Нафтемборики" днес.
 
Българският енергиен министър Теменужка Петкова каза, че заедно с гръцкия й колега Панайотис Лафазанис и с държавния секретар на румънското министерство на енергетиката Адриан Албулеску са се договорили по основните цели на коридора.

На тристранната среща в София Лафазанис представи плановете на гръцкото правителство относно енергийните връзки в района. Той каза, че Гърция води разговори "за да участва в евентуално изграждане на руския газопровод съгласно европейското законодателство, а също и в третия енергиен пакет. Този проект ще замени съществуващото транзитиране на руски газ през Украйна до Централна Европа, което според руските планове трябва да престане да се осъществява от 2019 година насетне.

#САЩ #Гърция #оферта #Джон Кери #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници