Кой спечели награда "Пулицър" за 2015 година?

Кой спечели награда "Пулицър" за 2015 година?
Снимка: www.poynter.org
A A+ A++ A

На церемония в понеделник бяха раздадени "Пулицър" - най-авторитетните американски награди за журналистика, фотография, литература и музика. В категорията за разследваща журналистика New York Times печели отличието заради проучване на влиянието на лобисти върху държавните прокурори на САЩ. В тази категория изданието споделя наградата с вестник Wall Street Journal, който я получава заради разследване, хвърлило нова светлина върху плащанията по програмата за здравно осигуряване Medicare за американци на 65 и над 65 години.

"Пост и Куриер" в Чарлстън, Южна Каролина спечелиха наградата за журналистика в полза на обществото за журналистическото разследване защо Южна Каролина е сред най-смъртоносните щати за жените в САЩ.

Репортерът от "Таймс" Ерик Липтън спечели наградата за разследваща журналистика, а фотографът на свободна практика Даниел Берехулак - за снимките си, отразяващи епидемията от ебола. Журналистът от АФП Бюлент Килич стана финалист в категорията фотография за снимките си на кюрди, бягащи от атаките на "Ислямска държава" в градове на сирийско-турската граница.

За художествена литература "Пулицър" получи Антъни Дуър за "Светлината, която не можем да видим" (All the Light We Cannot See), за драма - Адли Гуайджис за Between Riverside and Crazy, а за история - Елизабет Фен за Encounters at the Heart of the World: A History of the Mandan People.

"Папата и Мусолини: Тайната история на Пий XI и възходът на фашизма в Европа" донесе на Дейвид Кецър награда за биография.

Грегъри Пардио е с "Пулицър" за поезия за Digest.

Ебизабет Колбърт отнесе наградата за документално произведение за The Sixth Extinction: An Unnatural History.

При музикантите бе отличена Джулия Уолф за Anthracite Fields.

Наградата "Пулицър" се присъжда от Колумбийския университет в Ню Йорк и носи името на основателя на училището по журналистика Джоузеф Пулицър и днес обхваща 21 категории. Победителите се определят от независимо жури.

#Пулицър #награди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници