ЕС няма право на извинения, заяви Могерини за трагедията в Средиземно море

ЕС няма право на извинения, заяви Могерини за трагедията в Средиземно море
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният комисар на външната политика в ЕС Федерика Могерини заяви, че „няма повече извинения" за бездействието на съюза след последната трагедия с имигранти в Средиземно море и поиска „незабавни действия", предаде „Франс прес". „Във връзка с последната трагедия...нямаме право повече на извинения, ЕС няма право на извинения, страните членки нямат право на извинения", заяви Могерини преди началото на извънредната среща на външните и вътрешните министри на страните членки в Люксембург във връзка с инцидента.

„Нуждаем се от незабавни действия от ЕС и страните членки", каза тя след пристигането си на срещата във връзка с потъналия кораб с около 700 имигранти в Средиземно море. По думите й след като ислямистките атаки в Париж през януари доведоха до единен отговор, така и този инцидент трябва да доведе до формиране на обща миграционна политика. Според нея ЕС трябва да поеме отговорност за случващото се.

Междувременно, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че лидерът на Германия е „ужасен" от случилото се в неделя и подчерта, че Европа се нуждае от „отговори". От средата на миналата седмица са спасени около 11 хиляди имигранти, а общо миналата година са пристигнали 170 хиляди в Италия.

В понеделник външните министри ще обсъдят ситуацията в Либия и имигрантите, които минават през Средиземно море, за да дотигнат Южна Европа. 

#Федерика Могерини #ЕС #имигранти #Средиземно море #Ангела Меркел #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници