19 партии скриха финансовите си отчети от Сметната палата

19 партии скриха финансовите си отчети от Сметната палата
A A+ A++ A

Общо 159 политически партии са подали в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите  си за  2014 г., като спазиха изискванията за представянето им и срока по Закона за политическите партии (ЗПП), изтекъл на 31 март.

Не са подали годишни финансови отчети 19 партии, като от тях 9 партии към днешна дата вече са прекратени с  решение на Софийски градски съд, съобщиха от Сметната палата.

Една партия - "България без цензура", представи в срок отчета си, но към него

не е приложена декларация със списък на дарителите

съгласно изискванията на закона.

Чл. 34 ал.5 посочва, че годишен финансов отчет,  който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен от декларация по  образец, в която се съдържа списък на физическите лица, направили дарения, се смята за неподаден.

Съгласно ЗПП, на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв. При непредставяне или непредставяне в срок партиите

губят правото си на държавна  субсидия

до произвеждането на следващите избори за народни представители.

В 6-месечен срок от изтичането на срока за получаване на годишните финансови отчети Сметната палата извършва одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са получавали държавна субсидия; ползвали предоставени им помещения - държавна  или  общинска собственост; участвали в избори, ако такива са провеждани.

#партии #политически партии #Сметна палата #Сметната палата #одит #финансови отчети #Закона за политическите партии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници