Партиите в НС атакуваха Радев, че не е свикал КСНС (ОБЗОР)

Партиите в НС атакуваха Радев, че не е свикал КСНС (ОБЗОР)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Няма пряка опасност за националната сигурност заради войната между Израел и "Хамас", но съществува риск от нови миграционни вълни към Европа. Този извод специалните ни служби трябваше да обяснят два пъти за по-малко от 24 часа - първо, на президента и изпълнителната власт, а днес - и в Парламента.

Мнозинството атакува Румен Радев, че не е свикал Консултативен съвет с партийните групи, а опозицията - че на председателския съвет при Росен Желязков днес са нарушени правилата за работа с класифицирана информация, съобщава БНТ.

Външното, военното и контраразузнаването са повторили пред партийните групи, че най-големият риск пред страната в момента остават нови миграционни вълни. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че в никакъв случай не можем да бъдем спокойни.

"Напротив, службите, МВР трябва да имат изключителна бдителност. Ние имаме много общности тук, които се мразят. Имаме и атентат в Сарафово", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Борисов критикува президента Румен Радев, че не е свикал Консултативен съвет по национална сигурност, и премиера Николай Денков, че е отишъл на срещата на "Дондуков" 2, на която не бяха поканени партийните групи.

"Денков, ако е имал желание да отидат партийни лидери, щеше да иска КСНС и да отиде с партийни лидери", добави Бойко Борисов.

Премиерът Николай Денков заяви, че се отзовал на срещата, защото смята, че институциите трябва да работят заедно.

"Това не е персонална среща между Румен Радев и Николай Денков. Това беше среща между премиера на Република България и президента, защото има задачи, които трябва да решаваме заедно", уточни министър-председателят Николай Денков.

Денков заяви, че след разговори с него вътрешният министър и главният секретар не са отишли на срещата при президента и че е разговарял с партийните лидери.

"Съветът по сигурността към МС всъщност включва представители на президентството и отделно аз имам възможност да поканя както и други хора от президентството, включително и президента, бих могъл да поканя и народни представители", коментира премиерът.


Критики към президента, че не е свикал Консултативен съвет, отправиха и партиите от мнозинството и подкрепящите управлението.

"Поставете се в положението на шефовете на служби. Снощи при президента са разказвали нещо, което днес дойдоха да разкажат в Парламента, при положение, че има законова форма за това - КСНС", обясни съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.


Президентът Радев заяви, че няма да свиква КСНС, на който се обсъжда "класифицирана информация при закрити врата" след изтеклия запис от съвета на ПП, на който се чуват намерения за смяна на ръководствата на службите след съгласуване с посолството.

"За мен правилният формат е всъщност Съветът по сигурност при премиера Денков, защото там има и хора от президентството, и може да покани всеки един от лидерите на политическите партии плюс службите, така че за мен това би било добрият формат оттук нататък", заяви Кирил Петков.


Според ДПС, вина на всички институции е, че не са успели да се обединят в КСНС на фона на войната срещу Израел.

"Това вече да разделяме властите, е абсурдно. И не трябва да се случва по този начин. Беше излишно да има два съвета. И това се случи, защото партийните лидери не бяха на другия. Вие го видяхте сами", обяви Делян Пеевски.


"Президентът наруши закона, като не свика КСНС, така както е описано и го изисква и Конституцията, и законът. Това там беше някаква квази среща, без парламентарно представените партии, защото той не ги харесва", каза лидерът на БСП за България Корнелия Нинова.

"Какво е това, в което се събрахме днес? Тоест и двете страни - президентът и управляващите, унищожават последните остатъци от държавността", добави още Нинова.


Секретарят на президента по сигурността и отбраната Димитър Стоянов обясни в сутрешния блок на БНТ, че срещата при президента е законово регламентирана и защо не са били поканени партийни лидери.

"България е в предизборна кампания. Предстоят местни избори. Те, по един или друг начин, оказват влияние върху говореното на партийните лидери. Вероятността президентската институция да се превърне в арена за предизборно говорене беше голям", обяви секретарят по сигурността и отбраната на президента Димитър Стоянов.


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че на срещата са присъствали не само председателите на ПГ.

"Аз поставих въпроса защо присъства лицето Лорер, което не е нито зам.-председател на Народното събрание, нито е председател на Парламентарна група", обясни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Коментарът беше от страна на Кирил Петков, че той го бил поканил, защото той бил представител на еврейската общност", добави още Костадинов.


Тошко Йорданов описа, че Делян Пеевски и премиерът Николай Денков не си поставили телефоните в каса, както изискват правилата за работа с класифицирана информация.

"После вътре влизаха някакви хора непрекъснато, някакво момиче да носи кафе, докато се четяха секретни доклади, така че, ако искате да знаете какво се е говорило, идете намерете момичето с кафето да ви разкаже", коментира Тошко Йорданов.


По същество след председателския съвет стана ясно, че рискът за България от войната между Израел и "Хамас" е от нова бежанска вълна.

"Но, първо, той не се очаква в непосредствените дни, тъй като няма как да се случи. И, второ, по-скоро посоките в момента са не към България, а други държави, така че това не е непосредствен риск, просто трябва да внимаваме в бъдеще", обясни министър-председателят Николай Денков.

Премиерът Николай Денков свиква Съвета по сигурността към Министерски съвет идния вторник.




#политически партии # Румен Радев #КСНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници