Европейският съюз ще съди "Гугъл"

Европейският съюз ще съди "Гугъл"
Снимка: Flickr.com/Robert Scoble
A A+ A++ A

Европейският съюз ще повдигне обвинение срещу технологичния гигант "Гугъл" в злоупотреба с монопол, съобщиха изданията "Уолстрийт джърнъл" и "Файненшъл таймс".

Според официални източници обаче, официалното обвинение в нарушаване на антимонополното законодателство на ЕС няма да бъде готово днес и ще са нужни още няколко месеца за изготвянето му.

Европейският съюз може да наложи глоби до 10 процента от оборота, което в случая на "Гугъл" се равнява на малко над 6 милиарда долара.

Източник от ЕС каза, че еврокомисарят по конкурентоспособността Маргрете Вестагер ще направи в сряда важно съобщение относно "Гугъл", след като Европейската комисия проведе седмичната си среща.

ЕК разследва практиките на "Гугъл" от 2010 година, след като конкуренти на търсачката се оплакаха от доминиращата позиция на компанията на пазара. "Гугъл" е заподозряна, че предоставя по-благоприятно положение на свои услуги чрез начина на показване на резултатите от търсенията, което вреди на конкуренцията и ограничава избора на потребителя.

#Гугъл #съди #Европейският съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници